Badanie
Badanie, którego wyniki opublikowano w "Neurology" (czasopiśmie Amerykańskiej Akademii Neurologii), dostarczyło nam cennej wiedzy na temat związku między spożywaniem pełnych ziaren a funkcjonowaniem poznawczym.
Badacze z Chicago Health and Aging Project zgromadzili dane 3326 Amerykanów w średnim wieku 75 lat. Około 60 proc. badanych stanowili Afroamerykanie. Uczestnicy przez sześć lat dostarczali informacje o swojej diecie i uczestniczyli w testach funkcji poznawczych, m.in. pamięci epizodycznej i szybkości percepcyjnej.
Wpływ produktów pełnoziarnistych na zdrowie kognitywne
Okazało się, że wyższe spożycie pełnych ziaren jest związane ze spowolnieniem spadku funkcji poznawczych. Szczególnie widoczne było to u Afroamerykanów - badani Afroamerykanie częściej spożywali pełne ziarna (67 proc. w porównaniu z 38 proc. białych), a ci, którzy spożywali ich najwięcej, mieli zdecydowanie wolniejsze tempo spadku pamięci. Zdrowie ich mózgu pod tym względem porównywalne było ze zdrowiem mózgu osoby o 8,5 roku młodszej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
By zapobiec chorobom neurodegeneracyjnym, warto spożywać trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie.
Pełne ziarna nie są jedynymi produktami odpowiedzialnymi za zdrowie mózgu, ale naukowcy spekulują, że wysokie spożycie pełnych ziaren może odzwierciedlać zdrowsze wybory dietetyczne w ogóle.
Inne zalety pełnych ziaren
Pełne ziarna oferują również inne korzyści zdrowotne, które powinny być brane pod uwagę przez wszystkich, niezależnie od pochodzenia etnicznego czy wieku.
Spożywanie produktów pełnoziarnistych pomaga kontrolować wagę, sprzyja lepszemu trawieniu, poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i raka okrężnicy. Zapewnia również uczucie sytości na dłużej!
Zalecane rodzaje pieczywa
Do produktów pełnoziarnistych zaliczamy m.in. określone rodzaje pieczywa. Są to:
Pieczywo pełnoziarniste. Wyprodukowane z całych ziaren zbóż pieczywo zawiera więcej błonnika i składników odżywczych. Dobrym przykładem jest chleb żytni pełnoziarnisty oraz pieczywo z mieszanki ziaren.
Pieczywo z dodatkiem nasion: Nasiona, takie jak siemię lniane, słonecznik czy dynia, mogą obniżyć indeks glikemiczny pieczywa dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.