Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Chroni przed demencją i rakiem okrężnicy. Odmładza mózg o 8 lat

9

W ostatnich latach coraz więcej uwagi przykłada się do wpływu diety na zdrowie mózgu. Jak udowadniają najświeższe badania naukowe, jednym z ważnych elementów diety wspierającej zdrowie kognitywne są produkty pełnoziarniste.

Chroni przed demencją i rakiem okrężnicy. Odmładza mózg o 8 lat
Pieczywo pełnoziarniste to źródło zdrowia mózgu (Licencjodawca, Aleksandar Georgiev Vrzalski)

Badanie

Badanie, którego wyniki opublikowano w "Neurology" (czasopiśmie Amerykańskiej Akademii Neurologii), dostarczyło nam cennej wiedzy na temat związku między spożywaniem pełnych ziaren a funkcjonowaniem poznawczym.

Badacze z Chicago Health and Aging Project zgromadzili dane 3326 Amerykanów w średnim wieku 75 lat. Około 60 proc. badanych stanowili Afroamerykanie. Uczestnicy przez sześć lat dostarczali informacje o swojej diecie i uczestniczyli w testach funkcji poznawczych, m.in. pamięci epizodycznej i szybkości percepcyjnej.

Wpływ produktów pełnoziarnistych na zdrowie kognitywne

Okazało się, że wyższe spożycie pełnych ziaren jest związane ze spowolnieniem spadku funkcji poznawczych. Szczególnie widoczne było to u Afroamerykanów - badani Afroamerykanie częściej spożywali pełne ziarna (67 proc. w porównaniu z 38 proc. białych), a ci, którzy spożywali ich najwięcej, mieli zdecydowanie wolniejsze tempo spadku pamięci. Zdrowie ich mózgu pod tym względem porównywalne było ze zdrowiem mózgu osoby o 8,5 roku młodszej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

By zapobiec chorobom neurodegeneracyjnym, warto spożywać trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie.

Pełne ziarna nie są jedynymi produktami odpowiedzialnymi za zdrowie mózgu, ale naukowcy spekulują, że wysokie spożycie pełnych ziaren może odzwierciedlać zdrowsze wybory dietetyczne w ogóle.

Inne zalety pełnych ziaren

Pełne ziarna oferują również inne korzyści zdrowotne, które powinny być brane pod uwagę przez wszystkich, niezależnie od pochodzenia etnicznego czy wieku.

Spożywanie produktów pełnoziarnistych pomaga kontrolować wagę, sprzyja lepszemu trawieniu, poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i raka okrężnicy. Zapewnia również uczucie sytości na dłużej!

Zalecane rodzaje pieczywa

Do produktów pełnoziarnistych zaliczamy m.in. określone rodzaje pieczywa. Są to:

Pieczywo pełnoziarniste. Wyprodukowane z całych ziaren zbóż pieczywo zawiera więcej błonnika i składników odżywczych. Dobrym przykładem jest chleb żytni pełnoziarnisty oraz pieczywo z mieszanki ziaren.

Pieczywo z dodatkiem nasion: Nasiona, takie jak siemię lniane, słonecznik czy dynia, mogą obniżyć indeks glikemiczny pieczywa dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Władze Białegostoku przemówiły po śmierci Kononowicza. Odnieśli się do zarzutów
Zawieszenie broni na Ukrainie. "Putinowi trudno zgodzić się na to"
Publiczna egzekucja w Korei Północnej. Rozstrzelanie i palenie zwłok
To pierwszy taki przypadek. To może być rewolucja w leczeniu
Ambitny plan NASA. Teleskop SPHEREx już zaczął pracę
Ekspert zabrał głos. To koniec ukraińskiej operacji w obwodzie kurskim?
Emocjonujące starcie. Trenerzy PSG i Liverpoolu zabrali głos
Kiedy przycinać budleję Dawida? Nie przegap terminu
Nie żyje Witold Tomczak. Były poseł, europoseł i lekarz
Wypadek na morzu, aresztowano kapitana pochodzącego z Rosji. "To oni są winni"
Szefowa dyplomacji UE. Rosja musi wykazać wolę pokoju
Ten zabieg zrób już teraz. Szałwia szybko się zagęści
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić