Szczypior to bogate źródło witamin A, C oraz K, a także wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Jest niskokaloryczny i pełen antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki, wzmacniają odporność i mają działanie przeciwzapalne. Ma on więc szereg prozdrowotnych właściwości.
To naturalny antybiotyk i ochrona przed chorobami
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podobnie jak czosnek i cebula, szczypior jest naturalnym antybiotykiem, skutecznie niszczącym bakterie. Jego stosowanie w okresie jesienno-zimowym jest więc bardzo wskazane. Dzięki dużej zawartości witaminy C, spożywanie szczypiorku poprawia odporność oraz łagodzi objawy infekcji i stanów zapalnych. Przeciwutleniacze w nim zawarte mogą zmniejszać ryzyko nowotworów żołądka, przełyku i prostaty. Selen w szczypiorku redukuje działanie wolnych rodników i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Regularne spożywanie szczypiorku łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia, a także pobudza produkcję soków trawiennych, co sprzyja przeczyszczaniu organizmu. To więc znakomite wsparcie dla układu trawiennego. Ponadto pobudza on apetyt i działa antybakteryjnie, przez co może pomóc w walce z zatruciami, na przykład salmonellą.
Allicyna w szczypiorku ma istotne znaczenie dla zdrowia. Badania pokazują, że związek ten obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Allicynę znajdziemy także w czosnku.
Szczypiorek oczyści nasz organizm
Konsumpcja tego zielonego przysmaku zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Szczypiorek działa też moczopędnie, co wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Jego spożywanie pomaga więc oczyścić organizm.
Warto wprowadzić szczypior do codziennego menu, aby zwiększyć energię, poprawić samopoczucie oraz wspomóc proces utraty wagi. To jedna z najzdrowszych roślin.
Do czego stosować szczypiorek? Wiele osób korzysta z niego jako dodatku do klasycznych kanapek. Często stanowi on także komplementarny element jajecznicy, a także wielu zup.