Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Chroni przed rakiem i cholesterolem. Jedz go codziennie

1

Szczypiorek to doskonały dodatek do twarożku, jajecznicy, sałatek, ziemniaków i masła ziołowego. Poza walorami smakowymi, warto zwrócić uwagę na jego korzystny wpływ na zdrowie. Przeczytaj, dlaczego dobrze jest włączyć szczypior do codziennej diety.

Chroni przed rakiem i cholesterolem. Jedz go codziennie
Szczypiorek to jedna z najzdrowszych roślin (Adobe Stock)

Szczypior to bogate źródło witamin A, C oraz K, a także wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Jest niskokaloryczny i pełen antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki, wzmacniają odporność i mają działanie przeciwzapalne. Ma on więc szereg prozdrowotnych właściwości.

To naturalny antybiotyk i ochrona przed chorobami

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyhoduj własny szczypior w doniczce

Podobnie jak czosnek i cebula, szczypior jest naturalnym antybiotykiem, skutecznie niszczącym bakterie. Jego stosowanie w okresie jesienno-zimowym jest więc bardzo wskazane. Dzięki dużej zawartości witaminy C, spożywanie szczypiorku poprawia odporność oraz łagodzi objawy infekcji i stanów zapalnych. Przeciwutleniacze w nim zawarte mogą zmniejszać ryzyko nowotworów żołądka, przełyku i prostaty. Selen w szczypiorku redukuje działanie wolnych rodników i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Regularne spożywanie szczypiorku łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia, a także pobudza produkcję soków trawiennych, co sprzyja przeczyszczaniu organizmu. To więc znakomite wsparcie dla układu trawiennego. Ponadto pobudza on apetyt i działa antybakteryjnie, przez co może pomóc w walce z zatruciami, na przykład salmonellą.

Allicyna w szczypiorku ma istotne znaczenie dla zdrowia. Badania pokazują, że związek ten obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Allicynę znajdziemy także w czosnku.

Szczypiorek oczyści nasz organizm

Konsumpcja tego zielonego przysmaku zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Szczypiorek działa też moczopędnie, co wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Jego spożywanie pomaga więc oczyścić organizm.

Warto wprowadzić szczypior do codziennego menu, aby zwiększyć energię, poprawić samopoczucie oraz wspomóc proces utraty wagi. To jedna z najzdrowszych roślin.

Do czego stosować szczypiorek? Wiele osób korzysta z niego jako dodatku do klasycznych kanapek. Często stanowi on także komplementarny element jajecznicy, a także wielu zup.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić