Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Chroni przed rakiem jelita grubego. Lekarze zalecają jeść codziennie

28

Rak jelita grubego to drugi najczęstszy nowotwór w Polsce, a lekarze ostrzegają, że z roku na rok liczba diagnozowanych przypadków wzrasta. Okazuje się jednak, że nasze nawyki żywieniowe mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko rozwoju tego groźnego nowotworu. Naukowcy odkryli, jaki składnik diety może nam w tym pomóc.

Chroni przed rakiem jelita grubego. Lekarze zalecają jeść codziennie
Jajka to doskonałe źródło kwasu foliowego (Licencjodawca, © 2021 Annick Vanderschelden)

Rak jelita grubego nazywany jest cichym zabójcą, gdyż pojawienie się jego objawów zwykle wskazuje na to, że choroba jest już na zaawansowanym etapie. To podstępny przeciwnik, który przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu. Znakiem ostrzegawczym jest zmiana charakteru i rytmu wypróżnień. Pojawiają się zaparcia oraz ciemnoczerwona krew w stolcu.

W grupie ryzyka rozwoju znajdują się osoby obciążone genetycznie, u których w rodzinie diagnozowane były przypadki tego typu nowotworu. Ogromne znaczenie mają również choroby i stany zapalne jelit, które mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. Większą zapadalność na raka jelita grubego zauważa się też wśród osób otyłych, które są mało aktywne fizycznie, a ich dieta obfituje w wysokoprzetworzoną, niezdrową żywność. Narażeni są również palacze.

Aby zminimalizować ryzyko rozwoju tej choroby najważniejsza jest zmiana naszego stylu życia. Naukowcy zauważyli również, że ogromne znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej ma kwas foliowy. Badacze przeprowadzili ankietę dotyczącą nawyków żywieniowych prawie pół miliona dorosłych Amerykanów. Ankieta pozwoliła stwierdzić, jaką dzienną dawkę kwasu foliowego przyjmowali jej uczestnicy. W ciągu kolejnych 10 lat naukowcy zbierali kolejne informacje – tym razem dotyczące zachorowalności na raka jelita grubego wśród badanych. Okazało się, że osoby przyjmujące co najmniej 900 mikrogramów kwasu foliowego dziennie miały aż o 30 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu niż osoby spożywające mniej niż 200 mikrogramów dziennie.

Kwas foliowy może być dostarczany wraz z pożywieniem. Dlatego lekarze polecają, by zwracać uwagę na produkty, które zawierają go najwięcej. Znajdziemy go w warzywach liściastych, soczewicy, fasoli, burakach, orzechach, a także przede wszystkim w żółtkach jaj. Może być również suplementowany, ale należy pamiętać, że jego suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem.

Wyniki badań zostały opublikowane w na łamach czasopisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić