Cebula i czosnek
Czosnek od wielu wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Poza cennymi witaminami i związkami mineralnymi znajdziemy w nim również allicynę.
Substancja ta uwalnia się, gdy pokroimy lub zmiażdżymy ząbek świeżego czosnku. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, piersi i szyjki macicy.
Cebula podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem i również może chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Swoje zdrowotne walory cebula zawdzięcza m.in. silnemu przeciwutleniaczowi jakim jest kwercetyna.
Pomidory
Dzięki zawartości likopenu, pomidory (zwłaszcza poddane obróbce termicznej) mogą chronić przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA. Antynowotworowe właściwości likopenu wielokrotnie potwierdziły wyniki badań naukowych.
Przyprawy
Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczce chili występuje kapsaicyna. Dzięki tym substancjom te dwie popularne przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego.
Owoce jagodowe
Jagody, truskawki, maliny, poziomki, grant, winogrona i żurawina to owoce, po które szczególnie warto sięgać. Kwas elagowy i antocyjany w nich zawarte, działają przeciwzapalnie, antymutagennie i przeciwutleniająco. Obniżają ryzyko nowotworów, cukrzycy typu 2 i stanów zapalnych stawów.
Warzywa kapustne
Stała obecność w diecie takich warzyw jak brokuły, kapusta, kalafior i brukselka jest bardzo przydatna w profilaktyce antynowotworowej. W warzywach kapustnych znajdziemy glukozynolany obniżające prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.