Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Chroni przed zawałem i udarem. Jedz, jeśli pijesz alkohol lub palisz

52

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie oraz utrzymanie prawidłowej wagi. Dlatego w jadłospisie każdego z nas powinny na stałe zagościć warzywa i owoce, a zwłaszcza te, które posiadają skórkę o intensywnym ciemnym kolorze. Koniecznie poznaj ich właściwości.

Chroni przed zawałem i udarem. Jedz, jeśli pijesz alkohol lub palisz
Fioletowe warzywa i owoce zawierają najwięcej antyrakowych polifenoli (Licencjodawca, Rendi Prasetyo)

Śliwki, czerwona cebula, bakłażan, buraki oraz inne warzywa i owoce wyróżniające się spośród innych intensywną barwą, są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom, które należą do grupy antocyjanów. Te substancje obniżają ryzyko rozwoju insulinooporności cukrzycy typu 2 podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Jak wiadomo, zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i może prowadzić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Poza tym antocyjany wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi, a także opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu. Wpływają również korzystnie na kondycję mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację i zapobiegając procesom degeneracyjnym, które wraz z wiekiem zachodzą w tym ważnym narządzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jad pszczół leczy raka. Przełomowe odkrycie naukowców

Warto dodać, że sięgając po produkty spożywcze bogate w antocyjany, zapobiegamy uszkodzeniom wątroby. Dlatego tego typu żywność powinna znaleźć się szczególnie w codziennym jadłospisie osób, które palą papierosy, piją alkohol i nie stronią od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Stała obecność w diecie dużych ilości czerwonych winogron, jagód, truskawek, żurawiny czy borówek dostarcza nam znacznych ilości resweratrolu.

Jest to jeden z najsilniej działających antyoksydantów występujących naturalnie w przyrodzie. Wyniki kilku badań naukowych potwierdziły, że jest on w stanie niszczyć i hamować rozwój komórek rakowych, które atakują jelito grube, prostatę, płuca, wątrobę, krwiobieg i skórę.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić