Śliwki, czerwona cebula, bakłażan, buraki oraz inne warzywa i owoce wyróżniające się spośród innych intensywną barwą, są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom, które należą do grupy antocyjanów. Te substancje obniżają ryzyko rozwoju insulinooporności cukrzycy typu 2 podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.
Zobacz także: Jedz do woli. Zawiera najwięcej antyrakowych polifenoli
Jak wiadomo, zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i może prowadzić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Poza tym antocyjany wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi, a także opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu. Wpływają również korzystnie na kondycję mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację i zapobiegając procesom degeneracyjnym, które wraz z wiekiem zachodzą w tym ważnym narządzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto dodać, że sięgając po produkty spożywcze bogate w antocyjany, zapobiegamy uszkodzeniom wątroby. Dlatego tego typu żywność powinna znaleźć się szczególnie w codziennym jadłospisie osób, które palą papierosy, piją alkohol i nie stronią od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Stała obecność w diecie dużych ilości czerwonych winogron, jagód, truskawek, żurawiny czy borówek dostarcza nam znacznych ilości resweratrolu.
Jest to jeden z najsilniej działających antyoksydantów występujących naturalnie w przyrodzie. Wyniki kilku badań naukowych potwierdziły, że jest on w stanie niszczyć i hamować rozwój komórek rakowych, które atakują jelito grube, prostatę, płuca, wątrobę, krwiobieg i skórę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.