Zbyt wysoka zawartość złego cholesterolu powoduje odkładanie się blaszek miażdżycowych w żyłach, co prowadzi do rozwoju miażdżycy i chorób serca. W utrzymaniu na niskim poziomie złego cholesterolu LDL pomoże nam podniesienie poziomu dobrego cholesterolu. W tym celu należy stosować odpowiednią dietę, nie zapominając przy tym o regularnej aktywności fizycznej.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Produkty, których spożycie powinniśmy ograniczyć, to przede wszystkim przetworzona żywność oraz artykuły bogate w tłuszcze trans i węglowodany.
Żeby ponieść poziom dobrego cholesterolu należy włączyć do codziennego menu produkty zawierające kwasy omega-3. Znajdziemy je m.in. w tłustych rybach morskich, oleju lnianym, orzechach i nasionach. Żeby poprawić stosunek cholesterolu HDL względem LDL, należy regularnie jeść orzechy włoskie, brazylijskie i migdały. Halibut, łosoś, tuńczyk czy makrela obecne na stałe w naszym jadłospisie zmniejszą ryzyko zawału serca.
Produkty zawierające polifenole, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i blokują powstawanie blaszek miażdżycowych. Do takich artykułów spożywczych można zaliczyć jagody, żurawinę, kakao i herbatę. Picie soku z żurawiny podnosi poziom dobrego cholesterolu i działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowego.
Owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu w naturalny sposób redukują poziom złego cholesterolu. Żeby błonnik skutecznie wpłynął na nasze zdrowie, należy go dostarczać do organizmu przynajmniej dwa razy dziennie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.