Składniki odżywcze czosnku
Jeden ząbek czosnku dostarcza:
- 2 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan i witaminę B6,
- 1 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i selen,
- niewielkie ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza oraz witaminy B1.
Właściwości sercowo-naczyniowe czosnku
- zawarta w czosnku allicyna reguluje poziom cukru we krwi i wspiera zdrowie serca,
- regularne spożywanie czosnku przyczynia się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej i poziomu cholesterolu we krwi,
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- w badaniu z 2021 r. wykazano, że spożywanie surowego czosnku pomaga w zapobieganiu powstawaniu blaszek miażdżycowych,
- ekstrakt z czosnku redukuje powstawanie złogów w naczyniach krwionośnych osób z zespołem metabolicznym nawet o 80 proc.
Czytaj także: Wystarczy dodać wodę. Tani patent na ból stawów
Działanie antyoksydacyjne i ochrona wątroby
- czosnek jest źródłem związków siarkowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym,
- może też wspomagać detoksykację wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom.
Ochrona układu nerwowego
- obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne czosnku zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Allicyna, zawarta w czosnku, wykazuje również silne działanie antynowotworowe, co potwierdzają badania na zwierzętach.
Czytaj także: Tarcza przed rakiem. Obniżają cukier, wspierają serce
Jak przygotować wodę czosnkową?
Najkorzystniejsze efekty przynosi mikstura przygotowana rano i spożyta wieczorem. Wystarczy drobno pokroić ząbek surowego czosnku i zalać go niecałą szklanką przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Po kilkunastu godzinach, tuż przed snem, wodę należy wypić duszkiem!
Poza wszystkimi wymienionymi korzyściami, pozwoli nam to na lepszy sen.
Czytaj także: Ta nalewka obniża cholesterol. Zmniejsza ryzyko raka
Ostrzeżenia i przeciwwskazania
- nadmierne spożycie czosnku może prowadzić do dolegliwości żołądkowych,
- związki zawarte w czosnku wpływają na zdolność płytek krwi do tworzenia skrzepów, co w połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi może prowadzić do krwawienia,
- czosnek może hamować działanie leków przeciwwirusowych, wpływając na ich metabolizm,
- czosnek w połączeniu z lekami hipoglikemicznymi może prowadzić do niebezpiecznego obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Warto więc do spożywania czosnku podchodzić z rozwagą i konsultować się z lekarzem, jeśli spożywamy leki, które mogą wchodzić z nim w interakcję.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.