Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Chronią przed zakrzepicą, rakiem, miażdżycą. Jedz codziennie

41

Te pochodzące z mórz i oceanów produkty spożywcze zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo algi morskie są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je na stałe do codziennego menu.

Chronią przed zakrzepicą, rakiem, miażdżycą. Jedz codziennie
Jakie właściwości mają algi? (Licencjodawca, Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio)

Algi morskie to wodorosty, które występują w środowisku morskim i w miejscach lądowych charakteryzującymi się dużą wilgotnością. Wśród tych glonów można wyróżnić ok. 100 jadalnych gatunków. Najbardziej popularne są w takich krajach jak Japonia, Korea, Chiny, Francja, Walia, Norwegia, Nowa Zelandia, Islandia, Anglia i Walia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 5 roślinnych źródeł kwasów omega-3. Ratunek dla serca i mózgu

Do najbardziej rozpowszechnionych odmian można zaliczyć arame, hijiki, kombu, chlorellę, dulse kelp, arame, spirulinę, nori i wakame. Doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do zup, sosów, smażonych i duszonych dań, sushi, zapiekanek oraz w formie posypki do sałatek. W tych glonach morskich znajdziemy m.in.: żelazo, magnez, fosfor, cynk, wapń, jod, wapń, witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, pełnowartościowe białko oraz kwas alginowy.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów algi morskie wykazują właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Obecna w nich fukoksantyna przyspiesza proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego po algi morskie powinny sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Poza tym pomagają oczyścić ciało z toksycznych substancji i układ pokarmowy z metali ciężkich, obniżają ciśnienie tętnicze i podnoszą naszego organizmu odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje.

Warto wspomnieć, że obniżają również zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzenia gospodarki lipidowej przyczyniają się do pojawienia się zmian miażdżycowych oraz rozwoju zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i niedokrwiennej choroby serca. Algi morskie to także źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rakiem i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także opóźniają proces starzenia się organizmu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić