Witamina D, nazywana też witaminą słońca, odpowiada za wiele ważnych procesów zachodzących w naszym organizmie, m.in. wpływa na właściwą mineralizację, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, wpływa na wydzielanie insuliny w trzustce czy bierze udział w przemianach wapniowo – fosforowych.
Zobacz także: Królowa witaminy C. Nie ma zdrowszego owocu
Należy pamiętać, że aż 90 proc. witaminy D jest syntetyzowane w skórze. Odpowiada za to promieniowanie ultrafioletowe. Jednak jego ilość w naszej szerokości geograficznej może być niewystarczająca w ciągu całego roku, dlatego eksperci zalecają suplementację witaminy D od września do kwietnia. Aby jednak dobrać odpowiednią dawkę, warto wcześniej wykonać badanie krwi w celu określenia jej poziomu w naszym organizmie. Suplementacja powinna być również ustalona z lekarzem.
Niedobór witaminy D to problem, z którym zmaga się 90 proc. dorosłych Polaków (tak wynika z badań populacyjnych, które przeprowadził dr Paweł Płudowski z IPCZD w Warszawie). Jest nie tylko groźny, ale też daje objawy, które łatwo przypisać innym dolegliwościom, dlatego może opóźniać postawienie prawidłowej diagnozy. W tym czasie niedobór wyniszcza cały organizm. Do jego objawów możemy zaliczyć nawracający ból pleców i uciążliwych bólów mięśniowych. Pojawia się również zmęczenie, mogą wystąpić stany depresyjne i zmiany nastrojów.
Przy niedoborze tego związku znacząco zostaje osłabiony nasz układ odpornościowy, przez co stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Brak witaminy D odpowiada też za wypadanie włosów, zwłaszcza u kobiet. Może pojawić się również uczucie ‘bólu skóry’, słabnie apetyt, mogą też rozwinąć się choroby przyzębia. Symptomem, który powinien nas zaniepokoić są też bezsenność, nadwaga, szybsza męczliwość oraz problemy z apetytem i nadciśnienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko suplementacja pomoże w uzupełnieniu poziomu witaminy D w naszym organizmie. Do produktów, które są bogatym źródłem tego związku zaliczamy: ryby, grzyby shiitake, żółte sery, żółtka jaj oraz krowie mleko.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.