Poziom cukru we krwi: normy i przyczyny jego spadku
Hipoglikemia najczęściej występuje z kilku przyczyn. Często są to: intensywny wysiłek fizyczny, niekontrolowane odchudzanie się, nieregularne przyjmowanie posiłków, głodzenie się, biegunka, wymioty, duże spożycie alkoholu. Do spadku cukru może przyczyniać się także przyjmowanie niektórych leków, np. beta-blokerów, salicylanów, leków przeciwzakrzepowych.
Prawidłowe poziomy cukru we krwi mieszczą się w granicach:
- na czczo: 70–120 mg/dl (3,9-6,6 mmol/l),
- 1 godz. po posiłku: poniżej 160 mg/dl (8,9 mmol/l),
- 2 godz. po posiłku: poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l).
Objawy spadku cukru we krwi
U osób, które doświadczają niekontrolowanego spadku cukru we krwi, obserwuje się najczęściej senność, zawroty głowy, rozdrażnienie i niepokój, problemy z koncentracją, przyspieszone tętno, bladość skóry, bóle brzucha, drżenie mięśni.
W przypadku gdy hipoglikemia osiągnie bardzo niski poziom, wystąpić mogą także: apatia, agresja, nielogiczne działania, stany lękowe. W skrajnych przypadkach u chorego dochodzi do utraty przytomności oraz śpiączki.
Czytaj też: To nie lodowisko. Niecodzienna sytuacja w Sanoku
U pacjenta, u którego zauważone zostaną objawy hipoglikemii, należy niezwłocznie dokonać pomiaru cukru we krwi. W przypadku braku takiej możliwości, należy jak najszybciej podać mu kostkę cukru lub dać do picia słodki napój.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.