Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Co zamiast cukru? Te zamienniki są najlepsze

0

Cukier wiąże się nie tylko ze słodkim smakiem, ale także z kilkoma istotnymi argumentami, które mogą skłonić do zredukowania jego obecności w codziennej diecie. Alternatywą są różnorodne słodziki dostępne w sklepach. Jakie są różnice między nimi a tradycyjnym, białym cukrem, i jaki wpływ mają na nasz organizm?


Co zamiast cukru? Te zamienniki są najlepsze
Zamienniki cukru są coraz bardziej popularne (Adobe Stock, Yulia)

Słodkość oddziałuje na mózg w unikalny sposób, prowokując zazwyczaj przyjemne wspomnienia i zwiększając chęć na więcej słodkiego. Biały cukier faktycznie dostarcza energii, ale oprócz tego trudno o inne jego pozytywne aspekty. To bowiem dla wielu nałóg, którego trudno się pozbyć.

Biały cukier ma sporo wad

Cukier ma bowiem praktycznie wyłącznie zły wpływ na nasze zdrowie. Negatywnie wpływa chociażby na poziom cholesterolu. Zbyt duża ilość cukru w diecie to kluczowy czynnik otyłości, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. Wysoki poziom cukru zwiększa także ryzyko schorzeń układu krążenia. Proste cukry fermentują w jamie ustnej, co stwarza idealne warunki dla bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

Mając na uwadze powyższe fakty, nie dziwi fakt, że wiele osób ogranicza spożycie cukru. W obecnych czasach jest to znacznie łatwiejsze. Na rynku istnieje bowiem wiele alternatyw, które są niskokaloryczne i mają niewielki wpływ na poziom glukozy we krwi, a jednocześnie zachowują podobną słodycz. Zamiana tradycyjnego cukru na jeden z tych zamienników może nie być wyczuwalna w smaku, a przynieść korzyści zdrowotne.

W ostatnich latach oferta zdrowszych alternatyw dla cukru staje się coraz bardziej obfita. Często na półkach sklepowych można zauważyć produkty takie jak erytrytol, miód czy różnego rodzaju syropy. To zdrowsze alternatywy dla cukru, które mogą wzbogacić twoją dietę. Które z nich są najbardziej godne uwagi?

To jeden z najpopularniejszych zamienników cukru

Erytrytol, znany także jako erytrol, to popularny i zdrowy zamiennik cukru występujący w owocach i fermentowanym jedzeniu. Smakuje podobnie do białego cukru, ale jego kryształki są drobniejsze. Jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, nie wpływa na układ trawienny, sprzyja zdrowym zębom i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Jest on także polecany osobom walczącym z nadwagą. Ma niemal zerową wartość kaloryczną i można go znaleźć w supermarketach, nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach. Polecany szczególnie osobom na diecie odchudzającej i diabetykom.

Stewia zdobywa popularność ze względu na brak kalorii i zdrowotne właściwości. Jest to naturalna roślina - zioło i co zaskakujące, jest aż 300 razy słodsza niż biały cukier. W sprzedaży dostępna w postaci tabletek, płynu, proszku oraz suszonych liści. To również świetny środek dla osób odchudzających się. Stewia naturalna nie dostarcza kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie ma negatywnego wpływu na zęby, więc wspiera profilaktykę przeciw próchnicy i jest rekomendowana cukrzykom. Niektórzy zauważają delikatną goryczkę podczas spożywania stewii, ale dobrze jest przetestować to samemu, zwłaszcza że ma dodatkowe działanie przeciwbiegunkowe i przeciwnowotworowe.

Pozyskujemy go z brzozy. Jest często stosowany

Ksylitol, inny zamiennik cukru, pozyskiwany jest z brzozy. Spotkamy go jednak także w innych miejscach. Naturalnie występuje on w owocach i warzywach. Ten słodzik polecany jest osobom z nadwagą, a także tym cierpiącym na osteoporozę czy insulinooporność. Nie jest całkowicie bezkaloryczny - zawiera mniej więcej połowę kalorii, co zwykły cukier, dostarczając średnio 2,4 kcal/g. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwpróchnicze, a badania dowodzą, że może wzmacniać odporność. Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożycie ksylitolu może wywołać ból brzucha czy biegunki u niektórych osób.

Syntetyczne słodziki wzbudzają sporo kontrowersji

Przez lata syntetyczne słodziki wywoływały kontrowersje, gdyż obawiano się ich negatywnego wpływu na zdrowie, przewyższającego działanie cukru, a nawet powiązano je z ryzykiem niektórych nowotworów. To jednak nie zmniejsza ich popularności.

Są one bowiem powszechnie stosowane w napojach i żywności, ponieważ substancje takie jak sacharyna czy aspartam mają bardzo niską kaloryczność, na poziomie 1 kcal na 100 ml. To czyni je niskokalorycznymi zamiennikami cukru. Stosowane są przede wszystkim w popularnych napojach "zero". Współczesne badania, przeprowadzone m.in. przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne dowodzą jednak, że są bezpieczne w użyciu. Eksperci zalecają ich stosowanie, przy czym sacharyna nie jest zalecana kobietom w ciąży z powodu możliwego niewielkiego wpływu na płód.

Organizacja IARC działająca pod skrzydłami WHO stwierdziła, że aspartam - spożywany w nadmiernych ilościach - może być istotnym czynnikiem rakotwórczym. Dzienne spożycie nie może przekraczać 40 mg na kilogram masy ciała.

Dietetycy doradzają jednak rozwagę i zalecają dokładne czytanie etykiet oraz rezygnację z niezdrowych nawyków dotyczących dosładzania posiłków. Jeśli słodzenie jest konieczne, lepiej wybierać naturalne, roślinne słodziki. Korzyści z tego wyboru będą bardzo wymierne. Nad syntetycznymi warto mieć kontrolę. Erytrytol jest nadal polecanym zamiennikiem cukru, ponieważ łączy się z korzyściami zdrowotnymi.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić