Co na odporność?
Imbir nie tylko podniesie odporność organizmu i uchroni nas przed jesienno-zimowymi infekcjami, ale także poradzi sobie z dolegliwościami układu pokarmowego. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie zwalczy bóle związane ze stanem zapalnym kości i stawów.
Regularne spożywanie imbiru jest polecane kobietom w ciąży i osobom, które cierpią na chorobę lokomocyjną. Świeży imbir warto włączyć na stałe do jadłospisu i wzbogacić nim ulubione dania albo dodać tę roślinę do herbaty czy zdrowego koktajlu.
Świeży imbir jest łatwo dostępny. Można go również kupić w postaci syropu lub suszu. Leczniczą przyprawę możemy też wyhodować samodzielnie, nawet jeśli nie mamy własnego ogródka. Wystarczy zaopatrzyć się w kłącze i posadzić je w doniczce na parapecie w kuchni.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Jak wyhodować imbir w domu?
Do uprawy imbiru będzie nam potrzebna łatwo przepuszczalna gleba i niewysoka, szeroka i lekka doniczka. Wszystkie potrzebne rzeczy kupimy bez problemu w stacjonarnym lub internetowym sklepie ogrodniczym.
Na początek kłącze imbiru kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w pojemniku z wodą na całą noc. Rano wyjmujemy imbir z wody i odkładamy, żeby wysechł. Doniczkę napełniamy ziemią do 2/3 wysokości i układamy w niej kłaczę zielonymi oczkami do góry. Podlewamy i przysypujemy 2 cm warstwą ziemi.
Doniczkę przykrywamy folią i stawiamy w ciepłym i umiarkowanie nasłonecznionym miejscu. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu. Po miesiącu powinniśmy zauważyć pierwsze zielone pędy. Wówczas zdejmujemy folię i dalej pielęgnujemy naszą roślinę. Kłącza, które wyrosną pod ziemią z powodzeniem, będziemy mogli wykorzystać w kuchni do celów leczniczych.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.