Codziennie dodawaj do herbaty. Złagodzi kaszel i ból stawów
Imbir to przyprawa, której cenne właściwości są wykorzystywane od wieków. Można go kupić w sklepie albo wyhodować samodzielnie. Dowiedz się, dlaczego warto mieć imbir w swojej kuchni.
Co na odporność?
Imbir nie tylko podniesie odporność organizmu i uchroni nas przed jesienno-zimowymi infekcjami, ale także poradzi sobie z dolegliwościami układu pokarmowego. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie zwalczy bóle związane ze stanem zapalnym kości i stawów.
Regularne spożywanie imbiru jest polecane kobietom w ciąży i osobom, które cierpią na chorobę lokomocyjną. Świeży imbir warto włączyć na stałe do jadłospisu i wzbogacić nim ulubione dania albo dodać tę roślinę do herbaty czy zdrowego koktajlu.
Tłumy na każdym kroku. Europejska Stolica Świąt Bożego Narodzenia zachwyca
Świeży imbir jest łatwo dostępny. Można go również kupić w postaci syropu lub suszu. Leczniczą przyprawę możemy też wyhodować samodzielnie, nawet jeśli nie mamy własnego ogródka. Wystarczy zaopatrzyć się w kłącze i posadzić je w doniczce na parapecie w kuchni.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Jak wyhodować imbir w domu?
Do uprawy imbiru będzie nam potrzebna łatwo przepuszczalna gleba i niewysoka, szeroka i lekka doniczka. Wszystkie potrzebne rzeczy kupimy bez problemu w stacjonarnym lub internetowym sklepie ogrodniczym.
Na początek kłącze imbiru kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w pojemniku z wodą na całą noc. Rano wyjmujemy imbir z wody i odkładamy, żeby wysechł. Doniczkę napełniamy ziemią do 2/3 wysokości i układamy w niej kłaczę zielonymi oczkami do góry. Podlewamy i przysypujemy 2 cm warstwą ziemi.
Doniczkę przykrywamy folią i stawiamy w ciepłym i umiarkowanie nasłonecznionym miejscu. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu. Po miesiącu powinniśmy zauważyć pierwsze zielone pędy. Wówczas zdejmujemy folię i dalej pielęgnujemy naszą roślinę. Kłącza, które wyrosną pod ziemią z powodzeniem, będziemy mogli wykorzystać w kuchni do celów leczniczych.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety