Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem atakującym mózg, wywołując tym samym otępienie i demencję. Pomimo ciągłego rozwoju medycyny, do tej pory nie wynaleziono terapii, która umożliwiłaby cofnięcie lub zatrzymanie jej rozwoju. Jak się jednak okazuje, jedna z witamin z grupy B może pomóc w opóźnieniu rozwoju alzheimera.
Chodzi o witaminę B3 nazywaną również niacyną. Dr Christopher Martens z Delaware Center for Cognitive Aging Research wraz ze swoim zespołem naukowym postanowili sprawdzić, jaką rolę odgrywa witamina B3 w metabolizmie energetycznym mózgu.
Nukleotyd to związek, który występuje w naszym organizmie w formie jonów NAD+. Odgrywa kluczową rolę podczas wytwarzania energii przez komórki. Podczas badania naukowcy podawali uczestnikom niacynę, którą organizm samodzielnie przekształca w NAD+. Jedna z grup uczestnicząca eksperymencie otrzymywała codziennie przez sześć tygodni 500g witaminy B3, a pozostałym uczestnikom podawano placebo. Po zakończeniu badań u osób, które regularnie przyjmowały niacynę, zauważono zwiększony poziom NAD+ w komórkach nerwowych w mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Wcześniej badania, które zostały przeprowadzone na zwierzętach, dowiodły, że starzenie i dysfunkcja metaboliczna powodują deficyty NAD+ w komórkach. Z kolei najnowsza analiza wykazała, że uzupełnienie poziomu NAD+ w neuronach znajdujących się w mózgu za pomocą suplementacji witaminy B3, wpływa korzystnie na funkcjonowanie tego narządu" - stwierdził główny autor badania.
Rozwój choroby Alzheimera ma związek z gromadzeniem się beta-amyloidu w komórkach znajdujących się w mózgu. Kiedy ten rodzaj białka zbiera się w niektórych obszarach mózgu, zajmuje miejsce neuronów, czego efektem jest otępienie i demencja. Jak zauważyli badacze, odpowiednia suplementacja witaminy B3 znacznie obniża poziomu beta amyloidu u pacjentów z alzheimerem.
Zobacz także: Witaminy, które należy suplementować zimą
Zdaniem naukowców może mieć to związek z niezwykłą skutecznością witaminy B3 w obniżaniu poziomu zbyt wysokiego tzw. złego cholesterolu we krwi. Niewłaściwy poziom frakcji LDL w organizmie sprzyja kumulowaniu się w komórkach nerwowych beta-amyloidu. Niacynę znajdziemy nie tylko w suplementach, ale również w takich produktach jak tuńczyk, łosoś, sardynka, owoce morza, papryka, ziemniaki, szparagi, rośliny strączkowe, nasiona słonecznika czy orzeszki ziemne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.