Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Czarny skarb. Zbija ciśnienie, redukuje poziom złego cholesterolu

7

Czarne nasiona sezamu są mniej znane, ale bardziej intensywnie w smaku od swoich białych krewnych. Urozmaicają wygląd dania, sprawiają, że jego smak jest bardziej złożony i – przede wszystkim — dodają do niego szereg witamin, minerałów, białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. To superfood, którego aż żal nie mieć w swojej kuchni.

Czarny skarb. Zbija ciśnienie, redukuje poziom złego cholesterolu
Czarny sezam ma niezwykłe właściwości (Getty Images, Elena Botta)

Wpływ czarnego sezamu na zdrowie

  1. Działa antyoksydacyjnie, przyczyniając się do zwalczania wolnych rodników, a zatem chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym i — według naukowców z Cancer Center w Houston — zapobiegając uszkodzeniom wątroby.
  2. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, redukując poziom LDL ("złego") cholesterolu i pomagając utrzymać zdrowe ciśnienie krwi. Zmniejsza przy tym niebezpieczeństwo wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
  3. Wzmacnia kości, mięśnie, skórę i paznokcie, zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym.
  4. Niweluje anemię.
  5. Korzystnie wpływa na ostrość widzenia.
  6. Skutecznie przyspiesza perystaltykę jelit, reguluje pracę układu trawiennego i zapobiega powstawaniu zaparć.

Obniża cholesterol w 2 tygodnie. Wystarczy ją zastosować

Składniki odżywcze nasion czarnego sezamu

Nasiona czarnego sezamu są bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, lignany, aminokwasy (izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, cystynę, fenyloalaninę oraz tyrozynę i walinę), witaminę A i E oraz witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, selen, miedź oraz wapń.

Czarny sezam bogaty jest również w cenne białko roślinne - 100 gramów sezamu zawiera aż 26 gramów białka, które posiada korzystny dla organizmu człowieka profil aminokwasowy.

Czarny sezam w kuchni

Intensywny, orzechowy smak nasion czarnego sezamu dodaje głębi daniom zarówno słodkim, jak i pikantnym. Można posypywać nim sałatki, pieczywo, makarony i dania z ryżu. Sprawdzają się zarówno jako dodatek do owsianek i koktajli, jak i do dań azjatyckich. Można z nich również przyrządzić panierkę do mięsa i potraw smażonych.

Przy tak wielu możliwościach, czarne nasiona sezamu z łatwością znajdą miejsce w każdej zdrowej diecie. Należy jednak pamiętać, że przed spożyciem nasiona sezamu najlepiej jest uprażyć na suchej patelni — uwalnia to ich aromat i zwiększa biodostępność składników odżywczych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić