Dlaczego warto regularnie sięgać po "czarny słoik"?
Nie bez powodu głównych składnikiem syropu jest czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem. Prozdrowotne właściwości tej rośliny zostały niejednokrotnie udowodnione naukowo. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę E, wapń, potas, cynk, żelazo, miedź, kwasu linolowy, nigellon, tymochinon, kwercetyna, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe i flawonoidy.
Dzięki zawartości wielu cennych składników czarnuszka wykazuje właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne sięganie po nasiona z czarnuszki podnosi odporność na infekcje, reguluje poziom glukozy w organizmie, stymuluje produkcję insuliny przez trzustkę, usprawnia pracę wątroby oraz pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.
Poza tym substancje obecne w czarnym kminku sprawdzają się przy leczeniu bólu zatok, kaszlu, kataru, nieżycie krtani i zapaleniu oskrzeli. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy domowy preparat na bazie czarnuszki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w naszym organizmie, nie niszcząc przy okazji tych zdrowych. Ponadto antyoksydanty znajdujące się w "czarnym słoiku", niszczą szkodliwe wolne rodniki i spowalniają proces starzenia.
Do przyrządzenia "czarnego słoika" będą nam potrzebne:
10 dag nasion czarnuszki,
10 dag miodu naturalnego,
10 goździków,
2 gwiazdki anyżu.
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Czarnuszkę, anyż i goździki należy zmielić i wrzucić do słoika. Potem mieszankę przypraw zalewany miodem dobrej jakości i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż do momentu, kiedy powstanie mikstura mająca czarny kolor i jednolitą konsystencję.
Następnie zakręcamy szklany pojemnik i wstawiamy go do lodówki. Żeby w pełni wykorzystać dobroczynne działanie domowego preparatu, spożywamy jedną łyżeczkę syropu trzy razy w ciągu dnia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.