Zalety czarnej kawy
Czarna kawa poprawia koncentrację, likwiduje zmęczenie, zmniejsza dolegliwości związane z astmą i alergiami.
Wywiera pozytywny wpływ na metabolizm i pracę serca, redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworów, choroby Parkinsona i choroby Alzheimera.
Te prozdrowotne właściwości wykazuje wtedy, gdy jest spożywana w zalecanych dawkach – jej nadmiar, ilość powyżej 400 mg dziennie, generuje więcej szkody niż pożytku. Może m.in. prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi lub odwodnienia organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodatki, z którymi nie warto pić kawy
Żeby cenne właściwości kawy mogły zadziałać, należy ją nie tylko odpowiednio dawkować, ale również pić w określony sposób. Rodzaj ziaren lub metoda parzenia jest kwestią indywidualnego gustu, ważne jednak, by pita przez nas kawa była kawą czarną.
Nie należy pić kawy z cukrem (przyczyniającym się do otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2), słodzikiem (pobudzającym apetyt), bitą śmietaną (zwłaszcza gotową, zawierającą m.in. utwardzony olej palmowy, cukier, dekstrozę i syrop glukozowy) i smakowymi syropami (zawierają ogromne ilości cukru).
Osoby, które piją kawę sporadycznie, mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na napój z wymienionymi dodatkami i potraktować go jako deser. Smakosze, dla których dzień bez kawy jest dniem straconym, mogą na skutek takich kompozycji nabawić się problemów zdrowotnych.
Jak ulepszyć smak kawy?
Smak kawy można zmienić również za pomocą zdrowych dodatków. Można do kawy dosypywać cynamonu i kardamonu, które słyną ze swoich właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych, obniżających ciśnienie i poziom cukru we krwi.
W ostateczności można użyć również ksylitolu, erytrolu lub stewii, choć należy pamiętać, że nadmiar dwóch pierwszych może wywołać problemy trawienne, a nadmiar ostatniego — spowodować zaburzenie mikroflory jelitowej.