Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek

Mają ładny kolor i apetyczny zapach, ale zawdzięczają to przede wszystkim chemicznym dodatkom. Substancje, którymi naszpikowane są wędliny, nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, których lepiej unikać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kwas fosforowy w mięsie

Kwas fosforowy czyli E338 to składnik, który ma poprawić smak i trwałość wędlin. Światowa Organizacja Zdrowia określiła, że dopuszczalna dzienna dawka tego dodatku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała. Nadmiar związku w organizmie uszkadza zęby, powoduje wzdęcia i biegunki. Regularne jedzenie produktów zawierających kwas fosforowy zwiększa też ryzyko rozwoju osteoporozy.

Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"

Azotyn potasu

Azotyn potasu możemy znaleźć na liście składników pod symbolem E249. Używany jest przy produkcji przetworów rybnych oraz peklowanych i wędzonych wyrobów mięsnych. Jego zadaniem jest nadanie pożądanego smaku, zapachu i barwy. Dostarczany do organizmu w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju astmy. Obciąża nerki, powoduje zawroty i bóle głowy, ale to nie wszystko.

Niestety azotyny wytwarzają toksyczne nitrozoaminy (które powstają w wyniku obróbki cieplnej). Stanowią one silny związek kancerogenny - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Justyna Bas, dietetyk.

Karagen

Karagen może też występować pod nazwą E407. To chętnie stosowany przez producentów wypełniacz, który zwiększa masę wyrobów mięsnych. Spożywany regularnie może powodować poważne stany zapalne jelit i owrzodzenia. Niektóre źródła podają, że ma działanie rakotwórcze.

Jego kancerogenne właściwości zostały potwierdzone tylko w badaniach na zwierzętach. Eksperci FAO/WHO zapewniają, że karagen jest bezpiecznym dodatkiem do żywności i zezwalają na jego stosowanie – mówi dla WP abcZdrowie Kinga Sięka, dietetyk.

Azotyn sodu

Azotyn sodu czyli E250 to związek konserwujący nadający wędlinom ładną barwę, charakterystyczny zapach i smak. Możemy go znaleźć w pakowanych parówkach, wędzonkach, konserwach, wędlinach, peklowanym mięsie i produktach garmażeryjnych.

To związek toksyczny dla naszego zdrowia. W wyniku podgrzania produktów z zawartością E250 wytwarzane są rakotwórcze nitrozoaminy. Dodatkowo jedzenie takich wyrobów w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia hemoglobiny.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem