Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek

19

Mają ładny kolor i apetyczny zapach, ale zawdzięczają to przede wszystkim chemicznym dodatkom. Substancje, którymi naszpikowane są wędliny, nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, których lepiej unikać.

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek
(Getty Images)

Kwas fosforowy w mięsie

Kwas fosforowy czyli E338 to składnik, który ma poprawić smak i trwałość wędlin. Światowa Organizacja Zdrowia określiła, że dopuszczalna dzienna dawka tego dodatku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała. Nadmiar związku w organizmie uszkadza zęby, powoduje wzdęcia i biegunki. Regularne jedzenie produktów zawierających kwas fosforowy zwiększa też ryzyko rozwoju osteoporozy.

Azotyn potasu

Azotyn potasu możemy znaleźć na liście składników pod symbolem E249. Używany jest przy produkcji przetworów rybnych oraz peklowanych i wędzonych wyrobów mięsnych. Jego zadaniem jest nadanie pożądanego smaku, zapachu i barwy. Dostarczany do organizmu w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju astmy. Obciąża nerki, powoduje zawroty i bóle głowy, ale to nie wszystko.

Niestety azotyny wytwarzają toksyczne nitrozoaminy (które powstają w wyniku obróbki cieplnej). Stanowią one silny związek kancerogenny - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Justyna Bas, dietetyk.

Karagen

Karagen może też występować pod nazwą E407. To chętnie stosowany przez producentów wypełniacz, który zwiększa masę wyrobów mięsnych. Spożywany regularnie może powodować poważne stany zapalne jelit i owrzodzenia. Niektóre źródła podają, że ma działanie rakotwórcze.

Jego kancerogenne właściwości zostały potwierdzone tylko w badaniach na zwierzętach. Eksperci FAO/WHO zapewniają, że karagen jest bezpiecznym dodatkiem do żywności i zezwalają na jego stosowanie – mówi dla WP abcZdrowie Kinga Sięka, dietetyk.

Azotyn sodu

Azotyn sodu czyli E250 to związek konserwujący nadający wędlinom ładną barwę, charakterystyczny zapach i smak. Możemy go znaleźć w pakowanych parówkach, wędzonkach, konserwach, wędlinach, peklowanym mięsie i produktach garmażeryjnych.

To związek toksyczny dla naszego zdrowia. W wyniku podgrzania produktów z zawartością E250 wytwarzane są rakotwórcze nitrozoaminy. Dodatkowo jedzenie takich wyrobów w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia hemoglobiny.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić