Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek

18

Mają ładny kolor i apetyczny zapach, ale zawdzięczają to przede wszystkim chemicznym dodatkom. Substancje, którymi naszpikowane są wędliny, nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, których lepiej unikać.

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek
(Getty Images)

Kwas fosforowy w mięsie

Kwas fosforowy czyli E338 to składnik, który ma poprawić smak i trwałość wędlin. Światowa Organizacja Zdrowia określiła, że dopuszczalna dzienna dawka tego dodatku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała. Nadmiar związku w organizmie uszkadza zęby, powoduje wzdęcia i biegunki. Regularne jedzenie produktów zawierających kwas fosforowy zwiększa też ryzyko rozwoju osteoporozy.

Azotyn potasu

Azotyn potasu możemy znaleźć na liście składników pod symbolem E249. Używany jest przy produkcji przetworów rybnych oraz peklowanych i wędzonych wyrobów mięsnych. Jego zadaniem jest nadanie pożądanego smaku, zapachu i barwy. Dostarczany do organizmu w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju astmy. Obciąża nerki, powoduje zawroty i bóle głowy, ale to nie wszystko.

Niestety azotyny wytwarzają toksyczne nitrozoaminy (które powstają w wyniku obróbki cieplnej). Stanowią one silny związek kancerogenny - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Justyna Bas, dietetyk.

Karagen

Karagen może też występować pod nazwą E407. To chętnie stosowany przez producentów wypełniacz, który zwiększa masę wyrobów mięsnych. Spożywany regularnie może powodować poważne stany zapalne jelit i owrzodzenia. Niektóre źródła podają, że ma działanie rakotwórcze.

Jego kancerogenne właściwości zostały potwierdzone tylko w badaniach na zwierzętach. Eksperci FAO/WHO zapewniają, że karagen jest bezpiecznym dodatkiem do żywności i zezwalają na jego stosowanie – mówi dla WP abcZdrowie Kinga Sięka, dietetyk.

Azotyn sodu

Azotyn sodu czyli E250 to związek konserwujący nadający wędlinom ładną barwę, charakterystyczny zapach i smak. Możemy go znaleźć w pakowanych parówkach, wędzonkach, konserwach, wędlinach, peklowanym mięsie i produktach garmażeryjnych.

To związek toksyczny dla naszego zdrowia. W wyniku podgrzania produktów z zawartością E250 wytwarzane są rakotwórcze nitrozoaminy. Dodatkowo jedzenie takich wyrobów w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia hemoglobiny.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić