Kiedy witamina D jest najbardziej efektywna?
Witamina D odgrywa niezastąpioną rolę w absorpcji wapnia i fosforu, zapewniając nie tylko mocne kości i zęby, ale również wspierając nasz układ odpornościowy, mięśniowy oraz nerwowy.
Czas jej spożycia ma jednak kluczowe znaczenie. Badania wykazują, że przyjmowanie witaminy D wieczorem może niekorzystnie wpłynąć na nasz rytm dobowy, zakłócając produkcję melatoniny – hormonu, który reguluje nasz cykl snu i czuwania.
Aby uniknąć potencjalnych zakłóceń, eksperci zalecają uzupełnianie witaminy D rano, najlepiej tuż po pierwszym posiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Witamina D jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, nie należy więc spożywać jej na pusty żołądek. Niezależnie od tego, czy preferujemy śniadanie wytrawne, czy słodkie, zawsze powinniśmy zapewnić sobie w nim odrobinę tłuszczu - w przypadku śniadania słodkiego może to być np. masło orzechowe.
Jakie są skutki niedoboru witaminy D?
Niedostateczny poziom witaminy D w organizmie może prowadzić do przewlekłego uczucia zmęczenia, częstych przeziębień i infekcji, obniżonego nastroju, zaburzeń afektywnych, depresji, bólu mięśni i stawów, opóźnionego gojenia się ran oraz wypadania włosów.
Ważne jest więc, by odpowiednio ją suplementować. Warto również wiedzieć, że w ostatnim czasie wytyczne dot. suplementacji witaminy D się zmieniły!
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D
Na łamach pisma naukowego "Nutrients" zespół polskich naukowców przedstawił nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D, uwzględniając specyfikę klimatyczną Polski oraz indywidualne potrzeby wynikające z wieku, masy ciała i stylu życia. Oto ich zalecenia:
1. Noworodki i niemowlęta (0-12 miesięcy): Zaleca się spożywanie 400-600 IU witaminy D dziennie, z uwzględnieniem diety i źródeł witaminy.
2. Dzieci (1-10 lat): 600-1000 IU dziennie, z możliwością dostosowania w miesiącach letnich przy wystarczającej ekspozycji na słońce.
3. Młodzież (11-18 lat): 1000-2000 IU, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby związane z masą ciała.
4. Dorośli (19-65 lat): 1000-2000 IU przez cały rok, niezależnie od sezonu.
5. Seniorzy (powyżej 65 lat): 1000-4000 IU, z zaleceniem regularnego monitorowania poziomu witaminy D w organizmie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.