Alkohol
Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że nadmierne ilości alkoholu wypijane regularnie, stopniowo wyniszczają naszą wątrobę. Napoje alkoholowe uszkadzają również mózg, co zostało potwierdzone w badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Neuronauki Hiszpańskiej Narodowej Rady Badań Naukowych. Jak się okazuje, nawet jeżeli zostaliśmy abstynentami, zgubne skutki picia możemy odczuwać przez długi czas.
Ryby
Ze względu na bogactwo wielu cennych dla naszego organizmu substancji takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D, są powszechnie uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Niestety w mięsie niektórych gatunkach ryb kumuluje się rtęć, która wpływa niekorzystnie na nasz układ nerwowy, wpływając negatywnie na pamięć, koncentrację i percepcję. Ja wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma "Journal of Integrative Medicine", osoby spożywające w ciągu tygodnia więcej niż trzy porcje ryb drapieżnych są bardziej narażone na zaburzenia funkcji poznawczych. Do najbardziej szkodliwych ryb możemy zliczyć miecznika, rekina i tuńczyka.
Tłuszcze trans
Ich nadmiar w diecie podnosi stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W magazynie "PLoS ONE" pojawiły się wyniki analizy, które potwierdzają, że ten rodzaj tłuszczów spożywany w dużych ilościach zaburza również pamięć. Dlatego w trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć spożywanie takich produktów jak fast foody, wyroby cukiernicze, niektóre margaryny, chipsy czy zupki w proszku.
Wysokoprzetworzona żywność
Przetworzone produkty są bogate w sól, cukier tłuszcze trans. Zaliczamy do nich uwielbianie przez wiele osób fast foody, które nie tylko uzależniają, ale także wpływają niekorzystnie na pracę mózgu. W periodyku w "American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano badania, z których wynika, że osoby spożywające tego typu żywność pięć razy w ciągu tygodnia, gorzej radzą sobie podczas testów mających na celu sprawdzenie zdolności poznawczych.