Destrukcyjnie działają na mózg. Osłabiają pamięć i koncentrację
Aby funkcjonował na pełnych obrotach, potrzebuje odpowiedniej diety bogatej w cenne składniki odżywcze. Nasz mózg nie lubi z kolei niektórych produktów spożywczych. Dowiedz się, o jakie chodzi.
Alkohol
Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że nadmierne ilości alkoholu wypijane regularnie, stopniowo wyniszczają naszą wątrobę. Napoje alkoholowe uszkadzają również mózg, co zostało potwierdzone w badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Neuronauki Hiszpańskiej Narodowej Rady Badań Naukowych. Jak się okazuje, nawet jeżeli zostaliśmy abstynentami, zgubne skutki picia możemy odczuwać przez długi czas.
Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy
Ryby
Ze względu na bogactwo wielu cennych dla naszego organizmu substancji takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D, są powszechnie uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Niestety w mięsie niektórych gatunkach ryb kumuluje się rtęć, która wpływa niekorzystnie na nasz układ nerwowy, wpływając negatywnie na pamięć, koncentrację i percepcję. Ja wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma "Journal of Integrative Medicine", osoby spożywające w ciągu tygodnia więcej niż trzy porcje ryb drapieżnych są bardziej narażone na zaburzenia funkcji poznawczych. Do najbardziej szkodliwych ryb możemy zliczyć miecznika, rekina i tuńczyka.
Tłuszcze trans
Ich nadmiar w diecie podnosi stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W magazynie "PLoS ONE" pojawiły się wyniki analizy, które potwierdzają, że ten rodzaj tłuszczów spożywany w dużych ilościach zaburza również pamięć. Dlatego w trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć spożywanie takich produktów jak fast foody, wyroby cukiernicze, niektóre margaryny, chipsy czy zupki w proszku.
Wysokoprzetworzona żywność
Przetworzone produkty są bogate w sól, cukier tłuszcze trans. Zaliczamy do nich uwielbianie przez wiele osób fast foody, które nie tylko uzależniają, ale także wpływają niekorzystnie na pracę mózgu. W periodyku w "American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano badania, z których wynika, że osoby spożywające tego typu żywność pięć razy w ciągu tygodnia, gorzej radzą sobie podczas testów mających na celu sprawdzenie zdolności poznawczych.