Według ekspertów choroby neurologiczne już stanowią globalny problem, a z roku na rok będzie ich diagnozowanych coraz więcej. Naukowcy nie znaleźli do tej pory sposobu na całkowitą eliminację zaburzeń otępiennych, gdyż są one związane z wiekiem i procesami starzenia się organizmu. Istnieją jednak czynniki, które mogą je zahamować i opóźnić.
Co możemy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju takich chorób jak demencja? Do czynników ryzyka chorób neurologicznych możemy zaliczyć: palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej, zanieczyszczenie powietrza, niedobór witaminy B6, B12, D oraz kwasu foliowego, a także cukrzycę, nadciśnienie tętnicze i depresję.
Okazuje się, że ogromne znaczenie ma również dieta. Bardzo ważne jest, by wyeliminować z niej żywność wysokoprzetworzoną. Warto z kolei sięgać po owoce, warzywa, zdrowe kwasy tłuszczowe, które znajdziemy m.in. w oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Dobrym wyborem dla naszego mózgu będzie dieta śródziemnomorska. Należy też pamiętać o utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Badania pokazują, że zmiana diety na tę zdrowszą, mniej przetworzoną poprawia kondycję mózgu i hamuje postęp otępienia, w tym choroby Alzheimera – wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Konrad Rejdak, kierownik Katedry i Kliniki Neurologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie i prezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.
Dla zdrowia naszego mózgu ważny będzie też wysiłek intelektualny. W tym celu możemy, np. rozwiązywać krzyżówki, rozpocząć naukę gry na instrumencie, układać puzzle czy po prostu więcej podróżować i zwiedzać nowe miejsca. Korzystny wpływ na funkcjonowanie tego ważnego organu ma też według ekspertów medytacja.