pogoda
Warszawa
10°
aktualizacja 

Dietetycy mówią "jedz ryby". A co z tymi w puszce? Oto wynika badań

24

Ryby powinny stanowić jeden z nieodłącznych składników naszej diety. Dietetycy zachęcają do jedzenia świeżych ryb, a co z rybami z puszki? Czy są równie zdrowe? Czy mogą zawierać szkodliwe substancje? Wyniki badań mogą zaskoczyć.

Dietetycy mówią "jedz ryby". A co z tymi w puszce? Oto wynika badań
(Getty Images)

Ryby – dlaczego są potrzebne w diecie?

Dietetycy niezmiennie od lat przekonują do sięgania po ryby, przede wszystkim ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, które łagodzą stany zapalne, wspomagają pracę układu krążenia i mózgu. Ryby są również cennym źródłem witamin A, D, E, B12 oraz minerałów, znajdziemy w nich m.in. sód, wapń i cynk. Stała obecność ryb w diecie poprawia kondycję skóry i paznokci, jak również ogranicza ryzyko rozwoju anemii.

Czy warto jeść ryby w puszkach?

Najwięcej wartości zawierają oczywiście świeże, tłuste ryby. To nie podlega dyskusji. Natomiast dietetycy przyznają, że warto sięgać też po śledzie, sardynki, czy tuńczyka z puszki. Okazuje się, że w takiej postaci zawierają również dużo wartościowych składników odżywczych.

Badania naukowców z Włoch przeprowadzone w 2001 r. wykazały, że zarówno osoby, które jadły świeże ryby, jak i te z konserw, co najmniej dwa razy w tygodniu, były o 30 proc. mniej narażone na zawał serca, w porównaniu z tymi, którzy sięgali po nie rzadziej.

Czy jedzenie ryb w puszkach jest bezpieczne? Warto zwrócić uwagę na skład

Jedzenie zapuszkowanych ryb jest bezpieczne, pod jednym warunkiem. Kluczowe znaczenie ma skład takiej konserwy. Wielu producentów, żeby przedłużyć termin przydatności do spożycia, stosuje szkodliwe środku konserwujące, m.in. azotan sodu. Przed zakupem warto dokładnie przeanalizować skład i wybrać te, które mają najmniej chemicznych dodatków.

Wątpliwości budzi również kwestia obecności w niektórych opakowaniach bisfenolu A, czyli BPA. Zdaniem części ekspertów narażenie na duże dawki tej substancji może powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej. W wielu krajach wprowadzono zakaz używania bisfenolu A do produkcji opakowań, które mają kontakt z żywnością przeznaczoną dla dzieci.

Autor: KKG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Bareja by się uśmiał. Tak (nie)załatwisz sprawy w białostockim urzędzie
Mieszkańcy osiedla w Lublinie przerażeni. "Szczury wielkości kotów"
Niszczył plakaty wyborcze jednego z kandydatów. "Miał na kurtce logo naszej firmy"
Wirus ASF szaleje w kujawsko-pomorskim. Służby czyszczą lasy z trucheł
Temperatura spadnie poniżej zera. Są ostrzeżenia IMGW
Popularny basen nieczynny do odwołania. Winni użytkownicy?
Zwłoki dryfowały w stawie. Makabryczne odkrycie spacerowicza w Tychach
Dodatkowa szansa na zakupy. Już 27 kwietnia
Internauci w szoku. Oto co zrobiła policja. Wszystko się nagrało
Wstyd na całą Polskę. Prawie miesiąc okradał tę samą drogerię
Rosyjski śmigłowiec naruszył przestrzeń powietrzną Polski. To test
50-latek "był wyraźnie zawstydzony". Tak tłumaczył się mundurowym
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić