Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Dla tych osób zakazany. Może powoli wyniszczyć trzustkę

13

Miód od wielu wieków jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również z powodu licznych prozdrowotnych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z zalet, jakie posiada złoty nektar. Pacjenci z chorą trzustką i cukrzycą powinni ograniczyć spożywanie miodu do absolutnego minimum.

Dla tych osób zakazany. Może powoli wyniszczyć trzustkę
Nie każdy powinien spożywać miód (Getty Images, Getty Images)

W miodzie możemy znaleźć m.in.: wapń, potas, żelazo, mangan, miedź, fosfor, sód, witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze.

Produkowany przez pszczoły nektar wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Poza tym usprawnia pracę układu immunologicznego, obniża ciśnienie, wspomaga gojenie ran, a także sprawdza się przy leczeniu objawów przeziębienia, grypy i problemów żołądkowych.

Nie oznacza to jednak, że miód można traktować jako skuteczne remedium na jakiekolwiek schorzenie. Wiele osób żyje w przekonaniu, że miód jest zdrowszy od cukru. Jak się jednak okazuje, 1 łyżeczka miodu zawiera 23 kalorie, a jedna łyżeczka cukru stołowego ma w sobie 16 kalorii. Różnica w ilości kalorii wynika z tego, że miód ma większy ciężar właściwy od cukru. Ten popularny słodki produkt ma również wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien występować w diecie pacjentów z cukrzycą.

Osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, także powinny ograniczyć spożywanie miodu. Zdaniem ekspertów miód ma niekorzystny wpływ na trzustkę i może nasilać dolegliwości związane z przewlekłym stanem zapalnym tego narządu. Jego nadmiar w codziennej diecie zmusza trzustkę do wytwarzania znacznej ilości insuliny.

Alergicy również powinni wykluczyć miód ze swojego menu. Obecne w nim substancje czynne z dodatkiem pyłków roślinnych mogą pogłębiać symptomy alergii, a w ekstremalnych przypadkach wywołać wstrząs anafilaktyczny.

Wprawdzie spożywanie miodu może być szkodliwe dla naszego zdrowia, ale nie oznacza to, że powinniśmy omijać go szerokim łukiem. Podobnie jak w przypadku innych produktów, należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy zrobić oprysk na ćmę bukszpanową? Nie przegap terminu
Putin stawia warunki rozejmu. Politolog wskazuje, co jest kluczowe dla przyszłości Ukrainy
Wilk skoczył siedem razy. Alarmujące słowa eksperta
Porwała młodego wombata, wywołała skandal. "Zabierz krokodyla"
35-latek napadł na ratowników medycznych na Podlasiu. Oto co ukrywał w domu
Armia ukraińska: Zginęło już niemal 900 tys. rosyjskich żołnierzy
Szokujące nagranie w sieci. Blisko tragedii. Kobieta zasłabła
Zablokowała drogę, poszła do pralni. "Podziwiam spokój nagrywającego"
Salmonella w Szwecji. Z ptaków na koty, zagrożenie dla ludzi
Zamiast do zlewu, wlej pod róże. Będą kwitły do jesieni
Matka Boska spod Torunia większa niż Jezus z Rio de Janeiro. Ruszyli z budową
Zrób jeszcze w marcu. Jagoda kamczacka szybko się rozrośnie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić