Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez jednej lub kilku filiżanek tego aromatycznego napoju. Naukowcy z Schulich School of Medicine & Dentistry oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, co decyduje o tym, ile kawy wypijamy. Doszli do zaskakujących wniosków.
Zespół badawczy zdecydował się przeprowadzić badania asocjacyjne obejmujące cały genom. Naukowcy opierali się na danych zebranych w Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Jak przekazuje Hayley Thorpe, główna badaczka w badaniu i pracownik naukowy ze stopniem doktora w firmie Western's Schulich Medicine & Dentistry, zidentyfikowali region genomu powiązanych z prawdopodobieństwem picia kawy.
Okazuje się, że duży wpływ na to mają geny. Zdaniem naukowców konkretne warianty genów, które dziedziczymy po rodzicach mają wpływ na to, ile kawy wypijamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak picie kawy wpływa na nasze zdrowie
W trakcie analizy danych naukowcy doszli także do wniosku, że istnieje powiązanie między piciem kawy a występowaniem negatywnych skutków zdrowotnych, w tym otyłości, czy choćby zażywaniem substancji psychoaktywnych. Autorzy badania podkreślają, że picie kawy nie determinuje wystąpienia otyłości, czy uzależnienia od środków psychoaktywnych. "Chodzi tu raczej o predyspozycje genetyczne do spożycia kawy, które są w pewien sposób powiązane z tymi cechami".
Badacze zwrócili uwagę na jeszcze jeden element układanki. Wskazują, że genetyka lęku, choroby afektywnej dwubiegunowej i depresji w zestawie danych wydaje się powiązana z genetyką spożycia kawy. Co ciekawe, dzieje się tak tylko w przypadku danych z Ameryki Północnej. Analiza danych z Wielkiej Brytanii wykazała coś przeciwnego.
Najnowsze badania nie mają charakteru rozstrzygającego i potrzebny są dalsze analizy, które pozwolą lepiej zrozumieć związek między problemami zdrowotnymi a piciem kawy.