Naukowcy z Princeton Neuroscience Institute przeprowadzili badania, które rzucają nowe światło na mechanizmy odpowiedzialne za unikanie potraw po zatruciu. Jak wskazuje Polska Agencja Prasowa, ciało migdałowate, część mózgu odpowiedzialna za przetwarzanie emocji, odgrywa kluczową rolę w tworzeniu trwałych wspomnień związanych z nieprzyjemnymi doświadczeniami smakowymi.
Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że jądro środkowe ciała migdałowatego jest aktywowane przez nowe smaki na każdym etapie uczenia się. Dr Christopher Zimmerman, główny autor badania opublikowanego w „Nature”, wyjaśnił, że to miejsce w mózgu jest aktywne, gdy mysz spożywa coś zatrutego, czuje się chora, a także gdy przywołuje negatywne wspomnienia.
W eksperymencie myszy otrzymały napój o smaku winogronowym, którego wcześniej nie znały. Po jego spożyciu zwierzęta otrzymały zastrzyk wywołujący objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Dwa dni później, mimo że były zdrowe, unikały napoju winogronowego, co potwierdzało hipotezę naukowców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obrazowanie mózgu myszy wykazało, że wspomnienia dotyczące pokarmu, który spowodował złe samopoczucie, tworzyły się w jądrze środkowym ciała migdałowatego. To samo miejsce aktywowało się, gdy zwierzę ponownie zetknęło się z podejrzanym produktem. Naukowcy zidentyfikowali również komórki w tylnej części mózgu, które łączą się z ciałem migdałowatym i są odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów chorobowych.
Znaczenie badań
Naukowcy zauważyli również, że neurony aktywowane wcześniej przez wspomniany napój winogronowy ponownie się uaktywniały, gdy mysz poczuła się chora — jakby przypominała sobie, co wcześniej zjadła.
Zdaniem badaczy, zrozumienie mechanizmów zatrucia pokarmowego u myszy może pomóc w opracowaniu metod leczenia klinicznego u ludzi. Wiedza ta może mieć zastosowanie nie tylko w przypadku zatruć, ale także w kontekście traumatycznych doświadczeń, które prowadzą do PTSD.