pogoda
Warszawa
13°
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Dlaczego unikamy potraw po zatruciu? Naukowcy znaleźli odpowiedź

0

Naukowcy z Princeton odkryli, że ciało migdałowate w mózgu odpowiada za długotrwałe unikanie potraw po zatruciu. Badania na myszach pokazują, jak emocje wpływają na nasze preferencje smakowe.

Dlaczego unikamy potraw po zatruciu? Naukowcy znaleźli odpowiedź
Naukowcy odkryli, dlaczego unikamy potraw po zatruciu (Getty Images, Imgorthand)

Naukowcy z Princeton Neuroscience Institute przeprowadzili badania, które rzucają nowe światło na mechanizmy odpowiedzialne za unikanie potraw po zatruciu. Jak wskazuje Polska Agencja Prasowa, ciało migdałowate, część mózgu odpowiedzialna za przetwarzanie emocji, odgrywa kluczową rolę w tworzeniu trwałych wspomnień związanych z nieprzyjemnymi doświadczeniami smakowymi.

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że jądro środkowe ciała migdałowatego jest aktywowane przez nowe smaki na każdym etapie uczenia się. Dr Christopher Zimmerman, główny autor badania opublikowanego w „Nature”, wyjaśnił, że to miejsce w mózgu jest aktywne, gdy mysz spożywa coś zatrutego, czuje się chora, a także gdy przywołuje negatywne wspomnienia.

W eksperymencie myszy otrzymały napój o smaku winogronowym, którego wcześniej nie znały. Po jego spożyciu zwierzęta otrzymały zastrzyk wywołujący objawy przypominające zatrucie pokarmowe. Dwa dni później, mimo że były zdrowe, unikały napoju winogronowego, co potwierdzało hipotezę naukowców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: AI- moda czy realna pomoc w biznesie?
NA ŻYWO

Obrazowanie mózgu myszy wykazało, że wspomnienia dotyczące pokarmu, który spowodował złe samopoczucie, tworzyły się w jądrze środkowym ciała migdałowatego. To samo miejsce aktywowało się, gdy zwierzę ponownie zetknęło się z podejrzanym produktem. Naukowcy zidentyfikowali również komórki w tylnej części mózgu, które łączą się z ciałem migdałowatym i są odpowiedzialne za przekazywanie sygnałów chorobowych.

Znaczenie badań

Naukowcy zauważyli również, że neurony aktywowane wcześniej przez wspomniany napój winogronowy ponownie się uaktywniały, gdy mysz poczuła się chora — jakby przypominała sobie, co wcześniej zjadła.

Zdaniem badaczy, zrozumienie mechanizmów zatrucia pokarmowego u myszy może pomóc w opracowaniu metod leczenia klinicznego u ludzi. Wiedza ta może mieć zastosowanie nie tylko w przypadku zatruć, ale także w kontekście traumatycznych doświadczeń, które prowadzą do PTSD.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pożar w Biebrzańskim Parku Narodowym. Satelity ujawniły skalę zniszczeń
Zaginęła 14-letnia Sandra. Ostatni raz widziano ją ze starszym chłopakiem
Sceny przy trumnie papieża. "Przekroczono granice"
Wideo z Wrocławia. "Celowo zepchnął mnie z drogi". Doigrał się
Uderzą w Polskę 24 kwietnia. Mkną z południa Europy
Szwedzki dziennikarz aresztowany w Turcji. Grozi mu 12 lat więzienia
Czterolatka ofiarą bezmyślnego żartu. Ktoś wysmarował sedes klejem
Greckie media piszą o 47-letniej Polce. Tragiczne doniesienia
Iga Świątek pokazała się w makijażu. Uśmiech nie schodzi jej z ust
Historyczna wygrana w regionie. Mieszkaniec Rydułtów zgarnął fortunę
Przyrodnicy alarmują. "Mamy do czynienia z niszczeniem cennych lasów"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić