Dlaczego chorujemy w miesiącach zimowych?
Wiele osób jeszcze przed rozpoczęciem zimy jest już przygotowanym na to, że prawdopodobnie zaraz złapie ich przeziębienie lub grypa. Jak to się dzieje, że zimą chorujemy częściej? Jedną z głównych przyczyn jest brak ekspozycji na promienie słoneczne, które zaopatrują nasz organizm w witaminę D3. Zmniejszony poziom witaminy D3 w naszym organizmie prowadzi więc do osłabienia naszej odporności, a tym samym, jesteśmy bardziej podatni na zachorowanie.
Zimą i jesienią w naszym organizmie obniża się także ogólne stężenie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzieje się tak dlatego, że w miesiącach zimowych znacznie rzadziej spożywamy świeże warzywa i owoce. Zamiast tego chętniej decydujemy się na produkty przetworzone, które nie mają praktycznie żadnych cennych składników dla organizmu.
Czytaj także: Heterochromia - co to jest i czy może być niebezpieczna?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponadto w okresie zimowym o wiele częściej przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, które jednocześnie, są rzadziej wietrzone - ze względu na niską temperaturę za oknem. W zamkniętych pokojach wirusy są bardziej skoncentrowane niż na zewnątrz, w związku z czym, znacznie łatwiej dochodzi do infekcji.
Czytaj także: Grupa zawodowa silnie narażona na depresję i alkoholizm
Znaczenie ma też oczywiście pogoda. Zimne powietrze wiąże się ze zwiększoną infekcją wirusową, ponieważ już przez tak niewielki spadek temperatury, tracimy aż połowę swojej odporności - tłumaczy prof. Benjamin Bleier z Harvard Medical School w Bostonie. Według jednej z hipotez za zwiększoną częstość zachorowań odpowiadają zmiany w błonie śluzowej nosa spowodowane zimnym powietrzem i wahaniami temperatury, które ułatwiają atak wirusów.
Przeziębienie a grypa - czy to to samo?
Zazwyczaj, kiedy jesteśmy chorzy, mówimy, że złapało nas przeziębienie. Skąd jednak wiemy, kiedy mamy do czynienia z przeziębieniem, a kiedy z grypą sezonową? Przyczyną przeziębienia jest zakażenie wirusowe. Najczęstsze wirusy, które powodują przeziębienie to m.in. rynowirusy oraz koronawirusy.
Grypa sezonowa z kolei najczęściej występuje w Polsce od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Od przeziębienia różni się ona tym, że ma znacznie ostrzejszy przebieg. Grypie, bardzo często towarzyszy gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Co więcej, grypa może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia.
Czytaj także: Jak oszczędzać pieniądze?
Jak nie zachorować zimą?
Aby zapobiec infekcjom w trakcie zimowych miesięcy przede wszystkim, warto unikać zatłoczonych miejsc i przebywania w nich przez dłuższy czas. Oczywiście niestety nie zawsze mamy na to wpływ, a głównie dotyczyć to będzie dzieci, które każdego dnia przebywają w grupie innych dzieci w szkole, czy też w przedszkolu. Może to wyjaśniać właśnie to, dlaczego dzieci po przerwie wakacyjnej, bardzo szybko chorują. Możemy jednak od najmłodszych lat uczyć nasze pociechy zdrowych nawyków, takich jak częste mycie rąk w ciągu dnia, co może zapobiec przenoszeniu się zarazków.
Nie możemy również zapomnieć o regularnym wietrzeniu mieszkania, dzięki czemu wywietrzymy zarazki i bakterię, które czyhają w naszym domu. Warto jednocześnie zadbać o odpowiednie nawilżenie pomieszczeń, bowiem w okresie grzewczym mamy do czynienia z suchym powietrzem, a tym samym niską wilgotnością, która sprawia, że wirusy żyją dłużej i o wiele łatwiej się przemieszczają.
Ogromne znaczenie ma także suplementacja witaminy D3 oraz urozmaicona dieta bogata w owoce i warzywa, które dostarczą do naszego organizmu witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
By uchronić się przed grypą, możemy również przyjąć szczepienie ochronne, które pozwala zminimalizować ryzyko zachorowania. W Polsce szczepionki na grypę zaleca się osobom powyżej 6. miesiąca życia. Takie szczepienie, aby było skuteczne, należy przyjmować systematycznie każdego roku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.