Kawę najczęściej pijemy zaraz po przebudzeniu. Ten energetyczny napój daje nam zastrzyk kofeiny i pozwala lepiej funkcjonować przez cały dzień. Można jednak zwiększyć jego wartość dla organizmu, dodając do niego kurkumę.
Cenne właściwości kurkumy
Dodanie kurkumy do kawy ma wiele zalet. Przede wszystkim jest to niezwykle wartościowa przyprawa, która korzystnie wpływa na pracę mózgu i nasze samopoczucie. Kurkuma jest bogatym źródłem antyoksydantów i działa przeciwzapalnie, przez co pomaga w leczeniu chorób zapalnych oraz wspiera profilaktykę. Znajdujący się w kurkumie tumeron wspomaga namnażanie i różnicowanie komórek mózgowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj kurkumę do kawy
Warto wzbogacić kawę odrobiną tej korzennej przyprawy, nie tylko dla podkreślenia smaku, ale także dla poprawy porannego funkcjonowania. Kurkuma wspomaga przemianę materii i działa świetnie jako dodatek do kawy. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością. Pół łyżeczki w zupełności wystarczy. Można również spróbować stworzyć jesienny napój na bazie herbaty z dodatkiem kurkumy, imbiru, cytryny i odrobiny miodu. Pamiętajmy, że kurkuma ma intensywny smak, dlatego z ilością należy być ostrożnym.
Inne sposoby stosowania kurkumy
Kurkuma może być dodawana do potraw jako przyprawa, spożywana w formie suplementów (kapsułki, proszek) lub stosowana zewnętrznie. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy, zaleca się jej spożywanie razem z piperyną (zawartą w pieprzu czarnym) oraz tłuszczami, ponieważ kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Kurkuma jest ogólnie bezpieczna, ale jak w przypadku każdego środka, nadmierne jej spożywanie może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak problemy z trawieniem czy interakcje z niektórymi lekami.
Zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego stosowania kurkumy jako suplementu diety.