Ze skorupek można przygotować okład, który pomoże na piekącą i podrażnioną skórę. W tym celu skorupki jajek kurzych należy zalać octem jabłkowym. Po 2-3 dniach, kiedy zrobią się miękkie, wyjmujemy je i przykładamy na podrażnione miejsce.
Wszechobecna chemia nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia. Silne detergenty mogą powodować uczulenia i nasilać objawy u osób chorych na astmę. Aby sprzątanie domu było bardziej ekologiczne i zdrowsze, możesz postawić na skorupki jajek. Dodaj je do płatków mydlanych rozpuszczonych w wodzie, a szybciej pozbędziesz się tłustych zabrudzeń z naczyń. Skorupki można też włożyć do lnianego woreczka i dodać do prania. Dzięki temu znikną żółte plany z białych firanek i prześcieradeł.
Skorupka jajka wykazuje silne właściwości ochronne, dzięki którym nie przedostają się przez nią żadne toksyczne związki, nawet jeżeli były obecne w paszy spożywanej przez kurę. Dlatego można ją wykorzystać do produkcji naturalnego suplementu, który dostarczy do organizmu odpowiednią ilość wapnia, miedzi, cynku, żelaza, fluoru i krzemu.
Wystarczy dokładnie wyparzyć w piekarniku kilka skorupek przez około 10 minut. Po upływie tego czasu należy je wyjąć i gdy ostygną, zmielić na bardzo drobny proszek. Jedna łyżeczka dziennie tego preparatu poprawi kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszy ryzyko osteoporozy. Zmielone skorupki możemy dodać do jogurtu naturalnego lub twarożku.
Skorupkę jajka można dodać również do kawy. Jeśli chcesz poprawić smak i aromat swojego ulubionego napoju, włóż do niego wyparzoną skorupkę i wyjmij po kilku minutach.
Skorupki jaj sprawdzą się także jako zamiennik sztucznego nawozu. Należy je rozdrobnić, wysuszyć i wsypać do ziemi, zanim posadzimy w niej roślinę. Potem warto raz na dwa tygodnie podsypywać roślinę pokruszonymi skorupkami. Sole mineralne i wapń obecne w skorupce sprawią, że twoje uprawy staną się bardziej ekologiczne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.