Dodawanie do gorzkiej kawy kwaśnego soku z cytryny dla większości osób może brzmieć mało przekonująco. Warto jednak wypróbować to nietypowe połączenie. W tym celu należy zaparzyć swoją ulubioną kawę. Następnie wrzucamy do niej plasterek wcześniej sparzonej cytryny lub dodajemy jedną łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku cytrynowego.
Pamiętajmy, żeby do tak przygotowanego napoju nie dodawać mleka lub śmietanki. W trosce o swoje zdrowie warto również zrezygnować z cukru, którego nadmiar podnosi ryzyko nadwagi, otyłości, rozwoju próchnicy i cukrzycy typu 2.
Regularne sięganie po kawę z cytryną usprawni nasz metabolizm oraz pomoże nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów i toksycznych substancji z naszego organizmu. Kofeina obecna w kawie złagodzi objawy migreny, poprawi koncentrację i dostarczy nam odpowiedniej dawki energii.
Poza tym rozpoczęcie dnia od kawy z dodatkiem cytryny uchroni nas przed zaparciami, poprawi krążenie krwi i zmniejszy stres. Cytryna dostarcza nam cennych witamin i minerałów oraz podnosi odporność na infekcje, co jest bardzo istotne szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Ten zdrowy owoc zawiera również antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają proces starzenia się organizmu.
Zanim dodasz do małej czarnej kolejną porcję cukru, słodziku lub śmietanki w proszku, zastanów się, czy nie lepiej wzbogacić ją odrobiną soku z cytryny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.