Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Dodaj łyżeczkę do rosołu. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

39

Rosół to jedna z najzdrowszych zup na świecie. Wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na nasze stawy, a także wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do niego jeden składnik, a stanie się silną bronią w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dowiedz się, jaki to produkt.

Dodaj łyżeczkę do rosołu. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Jakie są najlepsze dodatki do rosołu? (Licencjodawca)

Kurkuma

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdzi się w kuchni jako nietypowy dodatek do rosołu. Kurkuma podkreśli kolor i aromat tej potrawy, a także wzbogaci ją o cenne właściwości zdrowotne. Obecna w niej kurkumina jest uznawany przez naukowców za jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, stanów zapalnych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszej wątroby. Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, wystarczy w trakcie gotowania dodać jedną łyżeczkę do dużego garnka zupy.

Imbir

Kilka świeżych plasterków imbiru warto dodać do gotującego się wywaru na bazie mięsa i warzyw. Imbir podobnie jak rosół usprawnia procesy trawienne i rozgrzewa organizm. Poza tym cenne substancje zawarte w tej roślinie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwwymiotne.

Sok z cytryny

Dodanie do rosołu świeżego soku wyciśniętego z cytryny nie tylko wzbogaci smak zupy, ale również podniesie jej prozdrowotne walory. W cytrynie znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z gruby B, beta-karoten, potas, mangan, magnez, sód i żelazo. Substancje w niej obecne usprawniają pracę układu immunologicznego, niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych. Następnym razem, gdy będziesz jeść rosół, dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny prosto do swojego talerza z zupą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Jabłko

Każdy z nas doskonale zna smak rosołu, ale nie wszyscy wiedzą, że do tej tradycyjnej zupy można dodać jabłko. Popularny owoc nada zupie delikatny, słodko-kwaśny smak. W tym celu, poza warzywami podczas gotowania do garnka z rosołem należy wrzucić całe nieobrane kwaśne jabłko. Ten składnik wzbogaci nasze ulubione danie o witaminę C i inne bezcenne dla naszego organizmu elementy. Jabłko najlepiej sprawdzi się jako dodatek do wywaru na bazie mięsa.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić