Kurkuma
Ta popularna przyprawa doskonale sprawdzi się w kuchni jako nietypowy dodatek do rosołu. Kurkuma podkreśli kolor i aromat tej potrawy, a także wzbogaci ją o cenne właściwości zdrowotne. Obecna w niej kurkumina jest uznawany przez naukowców za jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, stanów zapalnych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszej wątroby. Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, wystarczy w trakcie gotowania dodać jedną łyżeczkę do dużego garnka zupy.
Zobacz także: Skraca życie. Wykańcza tak samo jak palenie papierosów
Imbir
Kilka świeżych plasterków imbiru warto dodać do gotującego się wywaru na bazie mięsa i warzyw. Imbir podobnie jak rosół usprawnia procesy trawienne i rozgrzewa organizm. Poza tym cenne substancje zawarte w tej roślinie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwwymiotne.
Zobacz także: Niemcy wykupują ten lek na potęgę. Mają jeden powód
Sok z cytryny
Dodanie do rosołu świeżego soku wyciśniętego z cytryny nie tylko wzbogaci smak zupy, ale również podniesie jej prozdrowotne walory. W cytrynie znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z gruby B, beta-karoten, potas, mangan, magnez, sód i żelazo. Substancje w niej obecne usprawniają pracę układu immunologicznego, niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych. Następnym razem, gdy będziesz jeść rosół, dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny prosto do swojego talerza z zupą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłko
Każdy z nas doskonale zna smak rosołu, ale nie wszyscy wiedzą, że do tej tradycyjnej zupy można dodać jabłko. Popularny owoc nada zupie delikatny, słodko-kwaśny smak. W tym celu, poza warzywami podczas gotowania do garnka z rosołem należy wrzucić całe nieobrane kwaśne jabłko. Ten składnik wzbogaci nasze ulubione danie o witaminę C i inne bezcenne dla naszego organizmu elementy. Jabłko najlepiej sprawdzi się jako dodatek do wywaru na bazie mięsa.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.