Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Dodaj łyżeczkę do rosołu. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

40

Rosół to jedna z najzdrowszych zup na świecie. Wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na nasze stawy, a także wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do niego jeden składnik, a stanie się silną bronią w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dowiedz się, jaki to produkt.

Dodaj łyżeczkę do rosołu. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Jakie są najlepsze dodatki do rosołu? (Licencjodawca)

Kurkuma

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdzi się w kuchni jako nietypowy dodatek do rosołu. Kurkuma podkreśli kolor i aromat tej potrawy, a także wzbogaci ją o cenne właściwości zdrowotne. Obecna w niej kurkumina jest uznawany przez naukowców za jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, stanów zapalnych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszej wątroby. Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, wystarczy w trakcie gotowania dodać jedną łyżeczkę do dużego garnka zupy.

Imbir

Kilka świeżych plasterków imbiru warto dodać do gotującego się wywaru na bazie mięsa i warzyw. Imbir podobnie jak rosół usprawnia procesy trawienne i rozgrzewa organizm. Poza tym cenne substancje zawarte w tej roślinie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwwymiotne.

Sok z cytryny

Dodanie do rosołu świeżego soku wyciśniętego z cytryny nie tylko wzbogaci smak zupy, ale również podniesie jej prozdrowotne walory. W cytrynie znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z gruby B, beta-karoten, potas, mangan, magnez, sód i żelazo. Substancje w niej obecne usprawniają pracę układu immunologicznego, niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych. Następnym razem, gdy będziesz jeść rosół, dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny prosto do swojego talerza z zupą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Jabłko

Każdy z nas doskonale zna smak rosołu, ale nie wszyscy wiedzą, że do tej tradycyjnej zupy można dodać jabłko. Popularny owoc nada zupie delikatny, słodko-kwaśny smak. W tym celu, poza warzywami podczas gotowania do garnka z rosołem należy wrzucić całe nieobrane kwaśne jabłko. Ten składnik wzbogaci nasze ulubione danie o witaminę C i inne bezcenne dla naszego organizmu elementy. Jabłko najlepiej sprawdzi się jako dodatek do wywaru na bazie mięsa.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić