Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu

2

Podobno kosz z nasionami kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie kminku!) ustawiono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. To jedna z najstarszych i najbardziej docenianych przypraw świata, którą również w dzisiejszym świecie warto włączyć do swojego menu. Wzbogaci smak każdej potrawy i - wsypany do szklanki z wodą - przyspieszy proces odchudzania!

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu
Wrzuć kumin do wody i wypij. Ma niesamowite działanie (Getty Images, @mirzamlk)

Składniki odżywcze kuminu

Kumin jest źródłem białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, wapń, miedź, cynk, potas i magnez). Zawiera również przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i terpenoidy, które są kluczowe dla ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści zdrowotne picia wody z kuminem

Picie wody z kuminem jest praktyką często spotykaną w medycynie ajurwedyjskiej, w której wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający, pomagając w regulacji trawienia i przeciwdziałaniu zaparciom. Jest środkiem pomocnym w procesie utraty wagi, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu, a jedna jego łyżeczka zawiera zaledwie 8 kalorii.

Zawarte w kuminie przeciwutleniacze wspomagają i chronią przed działaniem wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów. Badania sugerują, że regularne spożywanie kuminu może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia poziomu cholesterolu.

Kumin ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Sprawdza się jako ochrona przed infekcjami.

Wykorzystanie kuminu w kuchni

Kmin rzymski jest także powszechnie wykorzystywany w kuchni dalekowschodniej i śródziemnomorskiej. Poza użyciem go jako dodatku do porannej szklanki wody, warto używać go do zup, gulaszów, potraw mięsnych, ryb, ryżu czy warzyw.

Jest kluczowym składnikiem przypraw takich jak curry czy garam masala – sprawdzi się jako dodatek do sałatek, hummusu i jogurtów. Poprawi ich smak i podniesie zawarte w nich wartości odżywcze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić