Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu

2

Podobno kosz z nasionami kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie kminku!) ustawiono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. To jedna z najstarszych i najbardziej docenianych przypraw świata, którą również w dzisiejszym świecie warto włączyć do swojego menu. Wzbogaci smak każdej potrawy i - wsypany do szklanki z wodą - przyspieszy proces odchudzania!

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu
Wrzuć kumin do wody i wypij. Ma niesamowite działanie (Getty Images, @mirzamlk)

Składniki odżywcze kuminu

Kumin jest źródłem białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, wapń, miedź, cynk, potas i magnez). Zawiera również przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i terpenoidy, które są kluczowe dla ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści zdrowotne picia wody z kuminem

Picie wody z kuminem jest praktyką często spotykaną w medycynie ajurwedyjskiej, w której wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający, pomagając w regulacji trawienia i przeciwdziałaniu zaparciom. Jest środkiem pomocnym w procesie utraty wagi, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu, a jedna jego łyżeczka zawiera zaledwie 8 kalorii.

Zawarte w kuminie przeciwutleniacze wspomagają i chronią przed działaniem wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów. Badania sugerują, że regularne spożywanie kuminu może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia poziomu cholesterolu.

Kumin ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Sprawdza się jako ochrona przed infekcjami.

Wykorzystanie kuminu w kuchni

Kmin rzymski jest także powszechnie wykorzystywany w kuchni dalekowschodniej i śródziemnomorskiej. Poza użyciem go jako dodatku do porannej szklanki wody, warto używać go do zup, gulaszów, potraw mięsnych, ryb, ryżu czy warzyw.

Jest kluczowym składnikiem przypraw takich jak curry czy garam masala – sprawdzi się jako dodatek do sałatek, hummusu i jogurtów. Poprawi ich smak i podniesie zawarte w nich wartości odżywcze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić