Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu

2

Podobno kosz z nasionami kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie kminku!) ustawiono nawet w grobowcu faraona Tutenchamona. To jedna z najstarszych i najbardziej docenianych przypraw świata, którą również w dzisiejszym świecie warto włączyć do swojego menu. Wzbogaci smak każdej potrawy i - wsypany do szklanki z wodą - przyspieszy proces odchudzania!

Dodaj łyżeczkę do wody. Niezawodny spalacz tłuszczu
Wrzuć kumin do wody i wypij. Ma niesamowite działanie (Getty Images, @mirzamlk)

Składniki odżywcze kuminu

Kumin jest źródłem białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B) i minerałów (żelazo, wapń, miedź, cynk, potas i magnez). Zawiera również przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i terpenoidy, które są kluczowe dla ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Korzyści zdrowotne picia wody z kuminem

Picie wody z kuminem jest praktyką często spotykaną w medycynie ajurwedyjskiej, w której wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Stymuluje produkcję enzymów trawiennych i działa jak naturalny środek przeczyszczający, pomagając w regulacji trawienia i przeciwdziałaniu zaparciom. Jest środkiem pomocnym w procesie utraty wagi, ponieważ przyspiesza metabolizm i pomaga w detoksykacji organizmu, a jedna jego łyżeczka zawiera zaledwie 8 kalorii.

Zawarte w kuminie przeciwutleniacze wspomagają i chronią przed działaniem wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów. Badania sugerują, że regularne spożywanie kuminu może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia poziomu cholesterolu.

Kumin ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Sprawdza się jako ochrona przed infekcjami.

Wykorzystanie kuminu w kuchni

Kmin rzymski jest także powszechnie wykorzystywany w kuchni dalekowschodniej i śródziemnomorskiej. Poza użyciem go jako dodatku do porannej szklanki wody, warto używać go do zup, gulaszów, potraw mięsnych, ryb, ryżu czy warzyw.

Jest kluczowym składnikiem przypraw takich jak curry czy garam masala – sprawdzi się jako dodatek do sałatek, hummusu i jogurtów. Poprawi ich smak i podniesie zawarte w nich wartości odżywcze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Archeolodzy wprost zaniemówili. Niesamowite odkrycie w Pompejach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić