W tym roku mamy wyjątkowy sezon. Choć do jesieni jeszcze daleko, to w lasach już można znaleźć pierwsze okazy podgrzybków, kurek czy borowików. Grzyby są także dostępne w sklepach w formie świeżej, suszonej lub marynowanej.
I chociaż w 90 proc. składają się z wody, są produktem trudnym dietetycznie. Zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie jest w stanie przetrawić. Jej wpływ na jedzącego jest różny - zależy przede wszystkim od stanu zdrowia i wieku.
Zobacz także: Czerwcowy wysyp grzybów. Leśniczy mówi, gdzie ich szukać
Kto nie powinien jeść grzybów?
Dzieci poniżej 3. roku życia zdecydowanie nie powinny spożywać grzybów, ponieważ ich młodziutki organizm, zwłaszcza wątroba, nie jest w stanie poradzić sobie z trawieniem związków zawartych w grzybach. Co więcej, wielu lekarzy zaleca przesunięcie tej granicy do 12. roku życia, wskazując na potencjalne trudności trawienne nawet u starszych dzieci.
Grzybów powinny unikać również osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące, a także – co oczywiste – osoby z alergią na grzyby.
Pozostali mogą cieszyć się smakowym dobrodziejstwem grzybów (prawie) bez przeszkód.
Jak jeść grzyby?
Ważne jest, by grzyby były dobrze przyrządzone. Mogą być składnikiem sosów, zup i nadzienia, mogą być spożywane również w formie gotowanej lub smażonej. To też doskonały wybór na grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najzdrowszą opcją jest przygotowanie grzybów w sosie własnym z dodatkiem odpowiednich ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku i jałowca, które mają podobne, (ale nie identyczne) właściwości wspomagające proces trawienia.
Rozmaryn jest znanym środkiem na wzdęcia i niestrawność. Pomaga także w rozluźnieniu mięśni przewodu pokarmowego, a więc może złagodzić skurcze żołądka. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwdziała niektórym infekcjom przewodu pokarmowego.
Tymianek ma zdolność do stymulacji produkcji soków żołądkowych, dzięki czemu pomaga w trawieniu. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomagać w ochronie przewodu pokarmowego.
Majeranek ma działanie przeciwwzdęciowe i przeciwskurczowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, wpływa na poprawę apetytu i wspomaga trawienia.
Zobacz także: Wyłonił się z trawy. Internauci zachwyceni
Jałowiec używany jest zwykle do łagodzenia bólu żołądka i niestrawności oraz do leczenia infekcji przewodu pokarmowego. Ma właściwości moczopędne, które mogą pomóc oczyścić organizm i usprawnić trawienie.
Ponadto celem ułatwienia sobie trawienia, powinniśmy unikać jedzenia grzybów wieczorem i nie łączyć ich z innymi ciężkostrawnymi produktami, np. fasolą, selerem i ogórkami. Zastosowanie się do tych zasad powinno zapewnić nam komfortowe trawienie i dobre samopoczucie. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.