Kardamon to indyjska przyprawa mająca słodki i korzenny aromat. Jest bardzo często dodawana do potraw curry, żeby wzmocnić smak tych dań. W kardamonie znajdziemy cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.
Dodając kardamon do ulubionych dań i napojów, łatwiej zrzucimy zbędne kilogramy, pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu i szybko poradzimy sobie z objawami przeziębienia oraz stanami zapalnymi jamy ustnej. Obecność tej przyprawy w naszym jadłospisie pomoże również na niestrawność, zaparcia, wzdęcia i nieświeży oddech. Poza tym kardamon obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu działa korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kardamon jest świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, marynat, wypieków z owocami, sosów, herbaty oraz właśnie kawy. Ten pobudzający trunek z kardamonem doskonale rozgrzewa i skutecznie zwalcza katar, dlatego warto po niego sięgać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Kawa z kardamonem poprawi również naszą koncentrację i zredukuje uczucie zmęczenia.
Ponadto kardamon stymuluje produkcję endorfiny, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkim służy ta przyprawa. Kardamonu powinny unikać kobiety spodziewające się dziecka i osoby borykające się na co dzień z dolegliwościami żołądkowymi np. wrzodami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl