Czerwone mięso i wędliny to produkty, które mogą przyczyniać się do pojawiania się zmarszczek. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Cleveland Clinica Wellnes Institute wykazały, że artykuły te nie tylko przyspieszają proces starzenia, ale także podnoszą ryzyko rozwoju miażdżycy i wpływają negatywnie na pracę nerek. Czerwone mięso ma w sobie sporo szkodliwych tłuszczów nasyconych, a wędliny z supermarketów często zawierają sztuczne polepszacze smaku i koloru oraz szkodliwe konserwanty.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar alkoholu prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób. Poza tym napoje alkoholowe wypłukują cenne składniki odżywcze z organizmu oraz wysuszają i podrażniają naszą skórę. Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem ostrzega, że spożywanie alkoholu podnosi tempo skracania telomerów, przez co organizm szybciej się starzeje.
Kawa zawiera kofeinę, która w nadmiarze powoduje odwodnienie organizmu i wpływa na nasz wygląd. Najbardziej szkodliwa jest kawa z dodatkiem cukru i tłustego mleka, które dostarczają nam mnóstwo pustych kalorii.
Napoje gazowane mają w swoim składzie znaczne ilości cukru, słodzików i sztucznych barwników dlatego przyśpieszają proces starzenia i podnoszą ryzyko cukrzycy typu 2. Ich również należy unikać.
Podobnie jest z wysokoprzetworzoną żywnością. Artykuły spożywcze takie jak gotowe hamburgery czy frytki zawierają tłuszcze trans, sól i cukier. Regularne żywienie się śmieciowym jedzeniem wyniszcza komórki w całym organizmie przez co szybciej się starzejemy.
Syrop glukozowo–fruktozowy to popularny dodatek, który występuje m.in. w słodyczach, napojach, dżemach, jogurtach, serkach i sosach. Nadmiar tego składnika w diecie przyśpiesza starzenie się naszego ciała, przyczynia się do wysokiego stężenia złego cholesterolu we krwi i podnosi poziom trójglicerydów.
Zbyt duża ilość cukru białego także przyczynia się do pojawiania się zmarszczek. Ponadto zmniejsza ilość kolagenu, powoduje nadwagę, zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia.
Rafinowane węglowodany np. syrop kukurydziany lub biała mąka gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi i sprawiają, że jesteśmy głodni. Rafinowane oleje roślinne poddane wysokiej temperaturze również wpływają negatywnie na zdrowie i wygląd naszego organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl