Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Dodajesz do potraw? Błąd, wzrasta ryzyko kamicy nerkowej i raka żołądka

13

Polacy solą na potęgę, a lekarze ostrzegają, że to ogromny błąd, który zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób. W dodatku badania opublikowane na łamach "Journal of the American College of Cardiology" potwierdzają, że dosalanie potraw może doprowadzić do problemów z sercem.

Dodajesz do potraw? Błąd, wzrasta ryzyko kamicy nerkowej i raka żołądka
Dosalanie potraw jest szczególnie groźne dla zdrowia (Getty Images, 2022 Getty Images)

Sól znajdziemy w wielu popularnych produktach. Producenci dodają ją do pieczywa, smarowideł, śmietankowych serków, serów żółtych, gotowych sałatek, zup w proszku, sosów instant, chipsów, śledzi, a także wyrobów garmażeryjnych, takich jak pierogi, krokiety, pyzy, naleśniki czy placki ziemniaczane. Lista jest długa, a na tym spożycie soli się nie kończy, bo chętnie dodajemy ją też do dań przygotowywanych w domu, kanapek, kotletów, ziemniaków, makaronu.

To wszystko sprawia, że Polacy bez najmniejszego problemu przekraczają normy dziennego spożycia soli, a według Światowej Organizacji Zdrowia - nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 gramów każdego dnia.

Niestety nasz organizm mocno odczuwa nadmiar tego związku nazywanego też ''białą śmiercią''. Na łamach "Journal of the American College of Cardiology" opublikowano niedawno wyniki badań trwających 12 lat. Wzięło w nim udział 177 tys. osób.

Naukowcy zaobserwowali, że grupa, która stroniła od dosalania potraw, w porównaniu do osób znajdujących się w grupie grupy "zawsze dosalającej potrawy" oraz osób, które "rzadko lub nigdy nie używają soli", miały o 26 proc. niższe ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, o 37 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, a także o 23 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego.

Nadmiar soli w organizmie przede wszystkim powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, a nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie, również w Polsce – skomentowała w rozmowie z WP abcZdrowie dr Beata Poprawa, internista i kardiolog.

Ekspertka podkreśliła również, że nadmierna konsumpcja soli może przyczyniać się również do rozwoju kamicy nerkowej, a także chorób nowotworowych, w szczególności raka żołądka, gdyż związek ten stymuluje namnażanie się bakterii Helicobacter pylori.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić