Aby potrawy na bazie jajek nabrały wyrazistego smaku i zyskały walory zdrowotne, należy dodać do nich musztardę Dijon. To najzdrowszy rodzaj musztardy. Jest wytwarzana wyłącznie z brązowej gorczycy modrej (Brassica juncea). Nie zawiera cukru ani chemicznych dodatków.
W składzie musztardy Dijon nie znajdziemy też barwników czy sztucznych konserwantów. Zamiast tego będzie tam białe wino oraz ocet. Co więcej – ma bardzo mało kalorii. Jedna łyżka stołowa tego ostrego dodatku to zaledwie 15 kcal. Można ją zatem dodawać praktycznie do wszystkich wytrawnych dań, w skład których wchodzą jajka.
Odchudzające działanie musztardy udowodnili naukowcy z Instytutu Politechnicznego z Oxfordu. Jak dowiedli, kapsaicyna oraz izotiocyjaniany allilu – fitochemikalia nadające musztardzie jej charakterystyczny ostro smak przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Podkręcają metabolizm nawet o 25 proc. w ciągu niespełna kilku godzin po zjedzeniu zaledwie jednej łyżeczki!
Amerykańska gwiazda poleca jeść jajka z musztardą na śniadanie. To właśnie wtedy jest najlepszy czas, by nastawić nasz metabolizm na najwyższe obroty.
Zobacz też: "Niewykluczone, że całą Polska ponownie zamknie się kleszczach lockdownu"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl