pogoda
Warszawa
14°

Dodawane na potęgę. Prowadzą do otyłości, powodują zapalenie jelit

43

Wyniki badań opublikowanych w ''News Scientist'' wykazały, że emulgatory w produktach spożywczych mogą przyczyniać się do otyłości oraz cukrzycy typu 2.

Emulgatory wykorzystuje się w produkcji dżemów, margaryny, śmietany, majonezu, warzyw konserwowych czy wędlin
Emulgatory wykorzystuje się w produkcji dżemów, margaryny, śmietany, majonezu, warzyw konserwowych czy wędlin (Getty Images)

Emulgatory to chemiczne dodatki do żywności oznaczone symbolami w zakresie E400-E499. Te związki chemiczne mają za zadanie poprawić wygląd, konsystencję i przedłużyć termin ważności produktu spożywczego.

Jeśli myślisz, że te szkodliwe substancje występują tylko w produktach wysokoprzetworzonych, to jesteś w błędzie. Stosuje się je m.in. w produkcji dżemów, margaryny, śmietany, majonezu, pieczywa, warzyw konserwowych lub wędlin.

Dr Benoit Chassaing z Georgia State University, chcąc sprawdzić, jak emulgatory wpływają na nasze zdrowie, przeprowadził badania na myszach. U Gryzoni, które przez 12 tygodni regularnie piły wodę z dodatkiem emulgatorów E432 i E466, wystąpiły stany zapalne jelit. Eksperyment udowodnił, że osobniki spożywające wodę z tymi substancjami są bardziej narażone na stany zapalne jelit o 40-80 proc. Poza tym u myszy pojawiła się cukrzyca i znaczne zwiększenie masy ciała. Po wykluczeniu z diety emulgatorów, stan ich jelit się polepszył.

Naukowiec uważa, że emulgatory mogą działać podobnie na organizm człowieka i także zwiększają ryzyko otyłości oraz rozwoju cukrzycy. To dlatego nie poprzestał wyłącznie na badaniach prowadzonych na gryzoniach.

Kolejne badania dr. Chassainga zostały przeprowadzone na bakteriach pochodzących z jelit człowieka. Jak się okazało substancje oznaczone symbolami E432 i E466 wpływają na zwiększenie flageliny. Jest to rodzaj białka, które powoduje stany zapalne w organizmie, co może prowadzić do choroby Crohna lub IBD (nieswoistego zapalenia jelit).

Naukowiec zapowiedział, że badania będą kontynuowane, ale już teraz potwierdza, że emulgatory mogą przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Arbotagi na drzewach. Leśniczy tłumaczy. "Do 10 lat"
"Ojciec chrzestny AI" ostrzega. "Powinniśmy się martwić"
Widziała plamki. Diagnoza okazała się szokująca
Zieliński wrócił na boisko. Nie odwrócił jednak losów spotkania
Sabalenka triumfuje w Madrycie. Pegula i Paolini poza turniejem
Polak znalazł to na plaży w Szkocji. "Szok"
100 dni prezydentury Trumpa. Krytyka narasta
Studenci uczestniczyli w zabiegu ginekologicznym. Pacjentka oburzona
Podatek nad Bałtykiem. Decyzja Niemców uderzy w Polaków?
Nastolatek idzie na autobus. Kierowca nie wytrzymał
Senior ofiarą patostreamerów. Dramatyczne nagrania z Warszawy
Pół Polski na czerwono. Sytuacja jest trudna
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić