Czerwone banany są mniejsze i słodsze od bardziej tradycyjnej żółtej odmiany tych owoców. Mają brunatną skórkę, jasnożółty, kremowy i delikatny miąższ, a smakiem przypominają żółtego banana połączonego z mango lub maliną. Czerwony banan jest hodowany przede wszystkim w Afryce, wschodniej Azji i Ameryce Południowej.
Świetnie sprawdza się jako składnik zdrowych deserów. Nadaje się nie tylko do spożywania na surowo, ale również do zapiekania, smażenia i miksowania. Czerwone banany są bogatym źródłem witaminy C. Poza tym zawierają m.in.: witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń, alfa-karoten, beta-karoten, białko i błonnik. Dzięki zawartości wielu cennych elementów czerwone banany poprawiają pamięć i koncentrację, wzmacniają kości, regulują ciśnienie tętnicze, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego, immunologicznego i trawiennego.
Są doskonałe dla jelit - pomagają pozbyć się biegunki. Wpływają także pozytywnie na pracę narządu wzroku i kondycję naszej skóry. Znaczne ilości włókna pokarmowego sprawia, że czerwona odmiana bananów pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko zaparć i wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi.
Te owoce powinny włączyć do swojego codziennego jadłospisu osoby, które chcą rzucić palenie. Zawarte w nich przeciwutleniacze oczyszczają płuca, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia i obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.