Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Dużo zdrowszy niż karp. Warto się zajadać, nie tylko od święta

126

Jak co roku, na naszych świątecznych stołach pojawią się uwielbiane przez wielu Polaków potrawy rybne. Ciężko wyobrazić sobie wigilię i Boże Narodzenie bez tradycyjnego karpia czy śledzia. Te ryby różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Która z nich jest zdrowsza zdaniem ekspertów?

Dużo zdrowszy niż karp. Warto się zajadać, nie tylko od święta
Śledzie i karpie królują na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt (Licencjodawca, Picasa)

Ryby są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych, dlatego lekarze i dietetycy radzą, żeby sięgać po nie przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Znajdziemy w nich białko, magnez, potas, cynk, żelazo, jod, sód, fosfor, kwasy omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B oraz witaminy A i D. Z tego względu warto jeść ryby nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.

W tym okresie na naszych stołach nie może zabraknąć przede wszystkim karpia i różnego rodzaju potraw ze śledzi. Zapewne niewiele osób zastanawia się nad tym, która z tych ryb jest zdrowsza. Niezaprzeczalny król wigilii należy do ryb słodkowodnym i zdecydowanie różni się od uwielbianego przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą swojego dalekiego morskiego kuzyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Śledź nie tylko smakuje inaczej niż karp, ale znajdziemy w nim więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten cenny składnik pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając jednocześnie dobrą frakcję HDL. Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzona gospodarka lipidowa podnosi ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.

Kwasy omega-3 wspomagają prawidłową pracę systemu nerwowego i korzystnie wpływają na rozwój mózgu. Poza tym regulują ciśnienie tętnicze, wykazują właściwości przeciwzapalne i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory. Kolejną zaletą śledzi jest większa zawartość jodu, który jest niezbędny dla wytwarzania odpowiedniej ilości hormonów przez tarczycę. Ponadto w tych rybach morskich znajduje się więcej niż w karpiu bezcennej witaminy B12. Kobalamina utrzymuje w dobrej kondycji nasz układ pokarmowy, nerwowy i krwionośny.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić