Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Działa jak alkohol czy papierosy. Najbardziej uderza w mózg

58

Z analizy naukowców z Hiszpanii, Brazylii i Stanów Zjednoczonych wynika, że co siódmy z nas uzależniony jest od określonej formy żywności. Analiza dotyczyła mieszkańców 36 krajów świata, a słowo "uzależnienie" nie zostało użyte przypadkowo. Wnioski są alarmujące.

Działa jak alkohol czy papierosy. Najbardziej uderza w mózg
Uwaga na żywność przetworzoną (jockermax)

Żywność ultraprzetworzona. Niepokojące dane

Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się produkty poddane intensywnej obróbce technologicznej. Polacy uwielbiają gotowe do odgrzania w mikrofalówce, pierogi w paczkach czy krokiety, zupki chińskie, fast-food.

Niestety, z najnowszych badań międzynarodowego zespołu specjalistów wynika, że zjawisko uzależnienia od tzw. żywności ultraprzetworzonej (UPF) dotyka znaczącej części społeczeństwa. Analizy przeprowadzone w 36 krajach na podstawie 281 badań wykazały, że problem ten dotyczy około 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci.

Skala uzależnienia od UPF jest więc - w przypadku osób dorosłych - podobna do skali uzależnienia od alkoholu.

Dlaczego mówimy o uzależnieniu, a nie o nawyku?

Zastosowanie Yale Food Addiction Scale (YFAS) pozwoliło naukowcom na identyfikację żywności, która najczęściej prowadzi do uzależnienia. Nie mówimy w tym przypadku o nawyku, gdyż spożywanie omawianych pokarmów przez osoby uzależnione wiąże się z dysfunkcją neuronalną (związaną z nagrodą), impulsywnością, dysregulacją emocji, gorszym zdrowiem (zarówno fizycznym, jak i psychicznym) oraz niższą jakością życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta po koronawirusie. Tych produktów szczególnie unikaj

O jakich pokarmach mowa?

Produkty bogate w rafinowane węglowodany i dodane tłuszcze wykazują największy potencjał uzależniający. Wywołują w mózgu reakcje podobne do tych, które są indukowane przez alkohol i nikotynę, zwiększając wydzielanie dopaminy i prowadząc do dysfunkcji neuronalnych.

Do żywności ultraprzetworzonej zalicza się słone przekąski (chipsy, paluszki), słodycze, konserwy, paczkowane mięso, gotowe dania ze słoików, słodkie soki, lody i jogurty, mrożone przekąski.

Zdrowotne konsekwencje spożywania UPF

Nie tylko otyłość, ale i szereg poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca typu II i choroby układu krążenia zostały powiązane ze spożywaniem UPF. Badania wykazały, że wzrost spożycia UPF koreluje również ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka.

Samo uzależnienie najbardziej uderza w mózg - prowadzi do utraty kontroli i ciągłego zaspokajania swoich potrzeb bez względu na negatywne konsekwencje.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić