Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Działa jak alkohol czy papierosy. Najbardziej uderza w mózg

58

Z analizy naukowców z Hiszpanii, Brazylii i Stanów Zjednoczonych wynika, że co siódmy z nas uzależniony jest od określonej formy żywności. Analiza dotyczyła mieszkańców 36 krajów świata, a słowo "uzależnienie" nie zostało użyte przypadkowo. Wnioski są alarmujące.

Działa jak alkohol czy papierosy. Najbardziej uderza w mózg
Uwaga na żywność przetworzoną (jockermax)

Żywność ultraprzetworzona. Niepokojące dane

Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się produkty poddane intensywnej obróbce technologicznej. Polacy uwielbiają gotowe do odgrzania w mikrofalówce, pierogi w paczkach czy krokiety, zupki chińskie, fast-food.

Niestety, z najnowszych badań międzynarodowego zespołu specjalistów wynika, że zjawisko uzależnienia od tzw. żywności ultraprzetworzonej (UPF) dotyka znaczącej części społeczeństwa. Analizy przeprowadzone w 36 krajach na podstawie 281 badań wykazały, że problem ten dotyczy około 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci.

Skala uzależnienia od UPF jest więc - w przypadku osób dorosłych - podobna do skali uzależnienia od alkoholu.

Dlaczego mówimy o uzależnieniu, a nie o nawyku?

Zastosowanie Yale Food Addiction Scale (YFAS) pozwoliło naukowcom na identyfikację żywności, która najczęściej prowadzi do uzależnienia. Nie mówimy w tym przypadku o nawyku, gdyż spożywanie omawianych pokarmów przez osoby uzależnione wiąże się z dysfunkcją neuronalną (związaną z nagrodą), impulsywnością, dysregulacją emocji, gorszym zdrowiem (zarówno fizycznym, jak i psychicznym) oraz niższą jakością życia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta po koronawirusie. Tych produktów szczególnie unikaj

O jakich pokarmach mowa?

Produkty bogate w rafinowane węglowodany i dodane tłuszcze wykazują największy potencjał uzależniający. Wywołują w mózgu reakcje podobne do tych, które są indukowane przez alkohol i nikotynę, zwiększając wydzielanie dopaminy i prowadząc do dysfunkcji neuronalnych.

Do żywności ultraprzetworzonej zalicza się słone przekąski (chipsy, paluszki), słodycze, konserwy, paczkowane mięso, gotowe dania ze słoików, słodkie soki, lody i jogurty, mrożone przekąski.

Zdrowotne konsekwencje spożywania UPF

Nie tylko otyłość, ale i szereg poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca typu II i choroby układu krążenia zostały powiązane ze spożywaniem UPF. Badania wykazały, że wzrost spożycia UPF koreluje również ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka.

Samo uzależnienie najbardziej uderza w mózg - prowadzi do utraty kontroli i ciągłego zaspokajania swoich potrzeb bez względu na negatywne konsekwencje.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić