Ten ciernisty krzew można najczęściej spotkać w lesie i w zaroślach. W naszym kraju występują dwie odmiany tej rośliny: głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy. Do celów leczniczych wykorzystuje się jego liście, kwiaty o białym lub różowym kolorze, lub owce, które mają kulisty albo elipsowaty kształt oraz czerwonobrunatną lub ciemnoczerwoną barwę.
W surowcach zielarskich głogu znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z grupy B, krzem, mangan, wapń, potas, żelazo, kobalt, flawonoidy, garbniki, aminy, procyjanidyny, fenolokwasy i błonnik pokarmowy. Dzięki obecności wielu cennych składników specyfiki na bazie tej rośliny podnoszą odporność na infekcje, łagodzą objawy przeziębienia i grypy, oczyszczają organizm z toksyn oraz wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Poza tym substancje, które znajdziemy w głogu, obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Wyciąg z głogu dotlenia mózg, poprawia samopoczucie, uspokaja, pomaga zasnąć i poprawia jakość naszego snu. Ta roślina jest również źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nas przed niektórymi nowotworami.
Żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych głogu, wystarczy przygotować leczniczy napar z suszonych liści kwiatów lub owoców. Łyżkę suszu należy zalać wrząca wodą i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy miksturę i wypijamy, gdy lekko ostygnie. Herbatę z głogu spożywamy dwa razy dziennie. Po ten napój powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i inne problemy kardiologiczne.
Zanim jednak wdrożymy terapię, powinniśmy skonsultować się ze specjalistą. Należy pamiętać, że surowe kwiaty i owoce głogu nie nadają się do spożycia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.