Dlaczego warto jeść chrzan?
1. Zawiera wiele składników odżywczych
Chrzan ma wartość odżywczą znacznie większą niż jego waga! Ten niewielki korzeń jest naturalnie bogaty w wapń, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, mangan, magnez, potas, siarkę, witaminę C i cynk.
2. Jest naturalnie antybakteryjny
Badania wykazały, że chrzan zawiera składnik zwany izotiocyjanianem allilu, który zabija bakterie i drobnoustroje powodujące infekcje.
3. Poprawia krążenie i usuwa śluz
Wykazano, że wysoka zawartość siarki w chrzanie pomaga w oczyszczaniu zatok i śluzu. Biozwiązki zawarte w chrzanie mogą wspomagać również krążenie w twarzy i wspomagać drenaż.
4. Pomaga w odchudzaniu
Chrzan jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, dzięki czemu jest bezpiecznym dodatkiem do wielu potraw. To cenne w przypadku chęci uzyskania intensywnego smaku i uczucia sytości bez okraszania obiadu dodatkowymi kaloriami.
Zawarte w chrzanie izotiocyjaniany pomagają w utracie wagi, naturalnie przyspieszając metabolizm.
5. Wspomaga trawienie
Chrzan wspomaga pracę wątroby. Pobudza pęcherzyk żółciowy do uwalniania żółci, co jest kluczowym aspektem procesu trawienia.
6. Wzmacnia odporność
Składniki odżywcze zawarte w chrzanie mają silne właściwości przeciwutleniające, które pomagają wytwarzać i stymulować aktywność niezbędnych dla silnego układu odpornościowego białych krwinek.
7. Działa antynowotworowo
Wyniki badań, opublikowane w czasopismach medycznych Molecules oraz Journal of Agricultural and Food Industry, zasugerowały, że związki bioaktywne chrzanu - w tym sinigrina - mogą pomóc organizmowi w walce z rakiem np. poprzez spowolnienie rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych, szczególnie w wątrobie.
Obecnie trwają badania, które mają to potwierdzić.
8. Działa moczopędnie
Chrzan ma pewne właściwości moczopędne, co oznacza, że wspiera regularne wydalanie toksyn z organizmu. Jego właściwości antybakteryjne i moczopędne sprawiają, że chrzan jest pomocny w leczeniu infekcji dróg moczowych.