Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Działa jak tarcza przed rakiem. Pij przed snem

57

Mniszek lekarski przez wiele osób jest uznawany za chwast, co wcale nie oznacza, że powinniśmy przechodzić obok niego obojętnie. Jak się okazuje, ta pospolita roślina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Żeby w pełni z nich skorzystać, z mleczu można przyrządzić leczniczą miksturę, która uchroni nas przed rozwojem bardzo poważnych chorób.

Działa jak tarcza przed rakiem. Pij przed snem
Mniszek lekarski ma niesamowite właściwości (Getty Images, Madeleine Steinbach)

Mniszek lekarski rośnie podczas wiosennych i letnich miesięcy na łąkach, trawnikach, polanach i poboczach dróg we wszystkich regionach naszego kraju. Znajdziemy w nim m.in. witaminę A, C, D, witaminy z grupy B, żelazo, potas, krzem magnez, olejek eteryczny, garbniki, fitosterole, fenolokwasy i inulinę.

Ze względu na zawartość wielu cennych składników, właściwości lecznicze mniszka pospolitego są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wielu wieków. Mlecz spośród innych pospolitych roślin wyróżnia się charakterystycznymi żółtymi kwiatami, z których można przyrządzić syrop, miód, wino, nalewkę, herbatę i sałatkę.

Z kolei korzenie mniszka możemy wykorzystać do przygotowania leczniczego naparu. W tym celu wystarczy łyżkę suszonych i rozdrobnionych korzeni zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Po upływie tego czasu, odcedzamy naszą miksturę i kiedy lekko przestygnie, wypijamy przed snem.

Domowy preparat na bazie korzenia mniszka lekarskiego wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające i żółciotwórcze. Po ten napój powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na zaparcia, kamicę żółciową i przewlekłe dolegliwości wątroby.

Substancje obecne w korzeniu mniszka pospolitego usprawniają pracę układu immunologicznego, wspomagają proces wypróżniania, oczyszczają organizm z toksyn, a także wpływają korzystnie na kondycję naszych jelit oraz nerek.

Poza tym mniszek lekarski pomaga usunąć nadmierne ilości jonów sodu z organizmu oraz uzupełnia deficyt potasu. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że ten prozdrowotny eliksir zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Antyoksydanty opóźniają również proces starzenia i chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu waktów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić