Curry doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do warzyw, mięsa, ryb, jajek, ryżu oraz jako podstawowy składnik tradycyjnego hinduskiego sosu. Jest jedną z najbardziej popularnych mieszanek przyprawowych, w której skład wchodzą zioła i przyprawy takie jak: kurkuma, cynamon, czarny pieprz, imbir, kumin, kozieradka, kolendra, chilli i kardamon.
W curry znajdziemy cenne witaminy, związki mineralne oraz polifenole. Dzięki zawartości wielu prozdrowotnych składników wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Poza tym podnosi odporność na infekcje, usprawnia pracę układu krążenia i pomaga pozbyć się bólu stawów.
To jednak nie koniec listy zalet tej przyprawy. Jak wynika z najnowszej analizy przeprowadzonej przez australijskich naukowców z Centre for Integrative Clinical and Molecular Medicine, obecna w curry kozieradka podnosi libido i działa jak viagra. Po zakończeniu tego badania, 25 proc. spośród wszystkich uczestników, którzy regularnie spożywali wyciąg z kozieradki, zauważyło u siebie poprawę libido.
Autorzy badania podejrzewają, że swoje właściwości kozieradka zawdzięcza obecności saponin podnoszących testosteron. Do podobnych wniosków doszli badacze z Indii, którzy podawali 48 kobietom preparat na bazie kozieradki. Po zakończeniu eksperymentu odnotowano u nich wzrost estradiolu i testosteronu, co sprawiło, że aż 42 procent uczestniczek zauważyło o siebie poprawę w zakresie życia seksualnego.
Naukowcy stwierdzili, że regularne stosowanie wyciągu z kozieradki pozwala zachować kobieto równowagę hormonalną. Warto wspomnieć, że roślina nazywana również grecką koniczyną lub greckim sianem zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, a także poprawia trawienie i sprawdza się podczas leczenia stanu zapalnego błony śluzowej żołądka.