Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Działają niemal jak aspiryna. Zmniejszają ryzyku zawału i udaru

7

Choroby układu krążenia - w tym choroba wieńcowa, niewydolność serca oraz udar - są głównymi przyczynami zgonów zarówno w Polsce, jak i na świecie. Okazuje się, że obiecujące właściwości w profilaktyce tych chorób, według brytyjskiej lekarki Deborah Lee, wykazują aloes i ananas.

Działają niemal jak aspiryna. Zmniejszają ryzyku zawału i udaru
Ananas ma podobne właściwości do aspiryny (Getty Images, NOPPAWAT CHAROENSINPHON)

Odkrycie roślinnych składników aktywnych, które mogą przeciwdziałać procesom zakrzepowym, stanowi ważny krok w rozwoju strategii profilaktycznych.

Aloes

Właściwości farmakologiczne. Aloes to roślina, która od wieków jest używana w medycynie ludowej z powodu swoich licznych właściwości leczniczych. Jednym z kluczowych składników aktywnych tej rośliny są salicylany, które występują też w aspirynie.

Salicylany i ich mechanizm działania. Salicylany mają działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Hamują działanie cyklooksygenazy, co prowadzi do zahamowania produkcji tromboksanu, czynnika sprzyjającego tworzeniu zakrzepów.

Ananas

Właściwości farmakologiczne. Ananas jest bogatym źródłem bromeliny, mieszanki enzymów proteolitycznych.

Bromelina i jej mechanizm działania. Bromelina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyagregacyjne, co oznacza, że może zapobiegać zbrylaniu się płytek krwi. Poprzez rozkładanie fibrynogenów, bromelina zmniejsza lepkość krwi, co może być korzystne w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów.

Zalecana dawka bromeliny to 40 do 400 mg dziennie. W 100 g owocu ananasa znajduje się ok. 10-20 mg tej substancji.

Podsumowanie

Regularne spożywanie produktów zawierających salicylany (takich jak aloes) oraz bromelinę (takich jak ananas) może pomóc w redukcji ryzyka tworzenia się zakrzepów, co w konsekwencji przekłada się na niższe ryzyko udarów i zawałów serca.

Choć aloes i ananas nie zastąpią konwencjonalnych terapii, ich właściwości mogą być cennym uzupełnieniem strategii profilaktycznych w zakresie chorób układu krążenia. Uwzględnienie tych produktów w codziennej diecie może przyczynić się do ogólnego wzrostu zdrowia kardiowaskularnego.

Przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie czy stylu życia warto skonsultować się z lekarzem specjalistą.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić