pogoda
Warszawa
11°
Milena Górecka | 

"Eliksir młodości". Wzmacnia ścięgna, stawy, wygładza skórę

5

Kolagen, nazywany często "białkiem młodości", stanowi istotny element ludzkiego organizmu, tworząc aż 30 proc. wszystkich białek i 70 proc. białek skóry. Jego obecność w naszym ciele wpływa na wygląd skóry, kondycję włosów, paznokci, a także na sprawność ścięgien i chrząstek. Jakie produkty spożywać, aby dostarczyć sobie tego cennego białka?

"Eliksir młodości". Wzmacnia ścięgna, stawy, wygładza skórę
W jakich produktach znajdziemy kolagen? (Licencjodawca, Ivan)

Kolagen to białko

Kolagen to białko strukturalne, będące kluczowym składnikiem tkanki łącznej w ludzkim ciele. Odpowiada ono za sprężystość, jędrność i regeneracyjne zdolności skóry, a także za siłę i wytrzymałość kości, ścięgien i więzadeł, zapewniając elastyczność chrząstkom. Jest również budulcem naczyń krwionośnych i usprawnia krążenie krwi.

Źródła kolagenu w diecie

Głównym źródłem kolagenu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego.

Buliony na kościach (przygotowywane przez długotrwałe gotowanie), ryby i ich skóry (bogate w kolagen typu I, który jest najczęściej występującym kolagenem w skórze człowieka), galarety, skóra i kości kurczaka, salceson, wywar z kurzych łapek, podroby (wątróbka, serca) oraz golonka znane są ze swoich kolagenotwórczych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta kolagenowa

Choć więc dla wegetarian i wegan dostarczenie organizmowi kolagenu może być wyzwaniem, nie jest niemożliwe. Istnieją bowiem produkty roślinne, które mogą stymulować produkcję i syntezę kolagenu.

Kluczową rolę w procesie syntezy kolagenu pełni witamina C, obecna w szczególności w cytrusach, papryce, kiwi oraz jagodach. Jej działanie wspomagają niezbędne do produkcji kolagenu aminokwasy — takie jak prolina i lizyna - które dostarczymy do organizmu, spożywając nasiona dyni, orzechy nerkowca, soczewicę i gluten pszenny.

Ważnym elementem w tym procesie jest także miedź, mikroelement znajdujący się w orzechach, soczewicy oraz kakao. Co więcej, produkcję kolagenu wspiera siarka, obecna między innymi w czosnku, cebuli oraz brukselce.

Wszystkie te składniki, działając wspólnie, przyczyniają się do utrzymania zdrowia i elastyczności wielu tkanek w naszym organizmie.

Suplementacja

Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom kolagenu, warto zwrócić uwagę zarówno na produkty bogate w kolagen, jak i na składniki wspomagające jego syntezę. W razie konieczności warto także sięgnąć po suplementy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Pamiętaj o tym dodatku
Zgwałcił i zabił. Teraz jest na wolności. Ludzi ogarnął strach
Policja podała dane. Wzrost liczby wypadków jednośladów
Puchar Świata w boksie. Damian Durkacz przegrał pojedynek z Uzbekiem
Nie stać jej na ślub. Ksiądz zareagował natychmiast
Nowa lista leków refundowanych. Zmiany wchodzą od 1 kwietnia
Matka próbowała sprzedać noworodka. Chciała opłacić kurs pieczenia
Ekwador prosi USA o pomoc w walce z gangami. To oferuje w zamian
Śmierć kliniczna 50-letniej Hiszpanki. Jej serce nie biło przez 24 minuty
"Jesteśmy głęboko zaniepokojeni". Ważny apel ws. wilków
Chciał na komunię quada. Oto co się stało, gdy go nie dostał
Straty rzędu 200 tys. zł. Nieunikniony ruch ws. Karoliny Wróbel?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić