Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

"Eliksir młodości". Wzmacnia ścięgna, stawy, wygładza skórę

5

Kolagen, nazywany często "białkiem młodości", stanowi istotny element ludzkiego organizmu, tworząc aż 30 proc. wszystkich białek i 70 proc. białek skóry. Jego obecność w naszym ciele wpływa na wygląd skóry, kondycję włosów, paznokci, a także na sprawność ścięgien i chrząstek. Jakie produkty spożywać, aby dostarczyć sobie tego cennego białka?

"Eliksir młodości". Wzmacnia ścięgna, stawy, wygładza skórę
W jakich produktach znajdziemy kolagen? (Licencjodawca, Ivan)

Kolagen to białko

Kolagen to białko strukturalne, będące kluczowym składnikiem tkanki łącznej w ludzkim ciele. Odpowiada ono za sprężystość, jędrność i regeneracyjne zdolności skóry, a także za siłę i wytrzymałość kości, ścięgien i więzadeł, zapewniając elastyczność chrząstkom. Jest również budulcem naczyń krwionośnych i usprawnia krążenie krwi.

Źródła kolagenu w diecie

Głównym źródłem kolagenu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego.

Buliony na kościach (przygotowywane przez długotrwałe gotowanie), ryby i ich skóry (bogate w kolagen typu I, który jest najczęściej występującym kolagenem w skórze człowieka), galarety, skóra i kości kurczaka, salceson, wywar z kurzych łapek, podroby (wątróbka, serca) oraz golonka znane są ze swoich kolagenotwórczych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta kolagenowa

Choć więc dla wegetarian i wegan dostarczenie organizmowi kolagenu może być wyzwaniem, nie jest niemożliwe. Istnieją bowiem produkty roślinne, które mogą stymulować produkcję i syntezę kolagenu.

Kluczową rolę w procesie syntezy kolagenu pełni witamina C, obecna w szczególności w cytrusach, papryce, kiwi oraz jagodach. Jej działanie wspomagają niezbędne do produkcji kolagenu aminokwasy — takie jak prolina i lizyna - które dostarczymy do organizmu, spożywając nasiona dyni, orzechy nerkowca, soczewicę i gluten pszenny.

Ważnym elementem w tym procesie jest także miedź, mikroelement znajdujący się w orzechach, soczewicy oraz kakao. Co więcej, produkcję kolagenu wspiera siarka, obecna między innymi w czosnku, cebuli oraz brukselce.

Wszystkie te składniki, działając wspólnie, przyczyniają się do utrzymania zdrowia i elastyczności wielu tkanek w naszym organizmie.

Suplementacja

Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom kolagenu, warto zwrócić uwagę zarówno na produkty bogate w kolagen, jak i na składniki wspomagające jego syntezę. W razie konieczności warto także sięgnąć po suplementy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Grób Voita i Horowianki celowo zdewastowany? Turysta pokazał zdjęcia
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić