Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Fatalne dla żołądka, wątroby i trzustki. Popularne na śniadanie

2

Wiele osób zaczyna dzień od tostów na śniadanie. Jak się okazuje, regularne spożywanie tostów zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i innych poważnych schorzeń. Dowiedz się, jak odpowiednio przygotować pieczywo tostowe, żeby nie było zbyt szkodliwe dla twojego zdrowia.

Tosty na śniadanie to zły wybór!
Tosty na śniadanie to zły wybór! (Getty Images)

Pieczywo tostowe długo utrzymuje swoją świeżość, nie staje się twarde i nie pokrywa się szybko pleśnią. Niestety, jest to zasługa sztucznych dodatków, takich jak: konserwanty, emulgatory oraz polepszacze smaku i zapachu. Poza tym ten rodzaj pieczywa zawiera sztucznie przetworzoną mąkę. Te wszystkie składniki wpływają negatywnie na naszą trzustkę i wątrobę.

Zobacz także: Śniadanie w 10 minut

Podgrzewanie tostów w tosterze powoduje wytwarzanie się akrylamidu. Im bardziej przypiekamy pieczywo tostowe, tym więcej akrylamidu powstaje. Nadmiar tej substancji, może prowadzić do zaburzeń układu nerwowego.

Do porannych tostów świetnie pasuje dżem. Wybierając jako dodatek do tostów dżem ze sklepu, dostarczamy swojemu organizmowi znaczne ilości pustych kalorii. Dwa tosty z dodatkiem dżemu zawierają aż 350 kcal.

Do tostów dodajemy wędlinę, parówki lub mielonkę czyli przetworzone mięso, które zawiera substancje sztucznie podnoszące jakość tych produktów. Regularne jedzenie tego rodzaju mięsa może powodować dolegliwości żołądkowe i zwiększać ryzyko raka.

Do tostów bardzo często dodawany jest też ser. Ważne by wybrać produkt dobrej jakości, a nie wyrób seropodobny. Sery żółte są bogate w wapń, ale zawierają także znaczne ilości soli, konserwantów i barwników.

Tosty smarujemy także margaryną, która zawiera tłuszcze utwardzone. Jedzenie dużej ilości tostów z margaryną prowadzi do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi, co prowadzi do miażdżycy oraz chorób serca.

Kolejny dodatek do tostów to ketchup. Sos z pomidorów słabej jakości zawiera sporo cukru, soli i konserwantów. Ketchup na tostach podnosi kaloryczność tego dania, co nie znaczy, ze czyni go bardziej wartościowym.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Grób Voita i Horowianki celowo zdewastowany? Turysta pokazał zdjęcia
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić