Zespół naukowy z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin pod kierownictwem dr Yuan Zhang przez ponad 10 lat badał wpływ regularnego picia herbaty i kawy na kondycję zdrowotną ludzkiego organizmu.
W badaniu wzięło udział 500 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii w przedziale wiekowym od 50 do 74 lat. Eksperci stwierdzili, że osoby pijące 2-3 filiżanki kawy w ciągu doby oraz 2-3 filiżanki herbaty są o 28 proc. mniej narażone na rozwój demencji oraz o 32 proc. mniej zagrożone niedokrwiennym udarem mózgu. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma "PLOS Medicine".
Nasze odkrycia sugerowały, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty oddzielnie lub w połączeniu wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji - stwierdzili chińscy naukowcy.
Wnioski, do jakich doszli naukowcy z Chin, były podobne do wyników innych badań, które również dotyczyły korzyści zdrowotnych, jakie płyną z regularnego spożywania herbaty i kawy. Potwierdziła to dr Charlotte Mills z Reading University, specjalista ds. spraw żywienia.
Na podstawie danych zebranych do tej pory, eksperci nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, w jaki sposób kawa i herbata obniżają ryzyko demencji i udaru. Zdaniem naukowców swoje właściwości napoje najprawdopodobniej zawdzięczają zawartości polifenoli.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.