Ryby dostarczają do organizmu wielu potrzebnych substancji odżywczych. Ceni się je przede wszystkim ze względu na zawartość licznych witamin, m.in. A, B, D, a także E.
Dietetycy podkreślają, że warto po nie sięgać przynajmniej raz w tygodniu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie ryby są zdrowe.
Serwis Medical Daily donosi, że bardzo niską wartość odżywczą ma panga. Ponadto nie dostarcza ona cennych kwasów omega-3. Spożywanie tej ryby może być niebezpieczne dla zdrowia.
Unikaj jak ognia. Panga to najgorsza z ryb
W trakcie wyrywkowych Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że aż 70-80 proc. próbek tej ryby zawierało rtęć i bakterie, które mogą być przyczyną zatruć.
Czytaj także: Widzowie zobaczyli pośladki Brodki. "Co za kocica!"
Wpływ na jakość mięsa ma też zanieczyszczenie wody. Pangi zazwyczaj żyją w stawach i rzekach wypełnionych odpadami i osadami, które przenikają do ich organizmu.
Wietnamczycy podczas hodowli stosują pestycydy, środki dezynfekujące czy antybiotyki. Zostały one już zakazane w Stanach Zjednoczonych czy Europie.
Podczas badań w filetach pangi wykryto obecność dużych ilości szkodliwych związków m.in. metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu, a także hormony i leki.