Syrop kukurydziany jest szeroko wykorzystywany przez przemysł spożywczy. Jego produkcja ze skrobi kukurydzianej jest znacznie tańsza niż wytwarzanie białego cukru czy sacharozy.
Skład syropu glukozowo-fruktozowego to przede wszystkim cukry proste: fruktoza i glukoza. Substancje nie są ze sobą związane, co sprawia, że szybciej niż cukier trafiają z układu pokarmowego do krwiobiegu.
Ten słodki składnik znajdziemy m.in. w: ciastkach, dżemach, jogurtach, lodach, ketchupach, gotowych sałatkach, konserwach rybnych, płatkach śniadaniowych, energetykach oraz napojach i nektarach owocowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Zanim sięgniemy po żywność zawierającą syrop kukurydziany, powinniśmy wziąć pod uwagę, jak jej obecność wpływa na nasze zdrowie. Tańszy zamiennik białego cukru nadmiernie pobudza nasz apetyt, a wiadomo, że częste sięganie po niezdrowe przekąski przyczynia się do nadwagi oraz otyłości.
Nadmierna konsumpcja syropu glukozowo-fruktozowego zaburza metabolizm, szkodzi wątrobie, a także zwiększa ryzyko cukrzycy, problemów sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z NewYork-Presbyterian Hospital i Weill Cornell Medicine wynika, że syrop kukurydziany sprzyja rozwojowi komórek rakowych w jelicie grubym.
Wyniki tych badań opublikowano w magazynie "Science". Przez 9 tygodni naukowcy codziennie podawali myszom syrop kukurydziany i zaobserwowali, że w ich jelitach doszło do zmian nowotworowych. Pomimo że badania przeprowadzono na myszach, amerykańscy badacze podejrzewają, że podobne efekty mogą występować także u ludzi.
Czytaj także: Ten produkt karmi raka. Trzustka i wątroba go nienawidzą
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.