Acesulfam K możemy znaleźć w artykułach spożywczych pod nazwą E950. Jest to związek chemiczny występujący pod postacią białego, krystalicznego proszku i nie wydziela żadnego zapachu. Substancja ta łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na działanie wysokiej temperatury. E950 jest 200 razy bardziej słodki niż sacharoza i nie zawiera kalorii.
Ten popularny słodzik jest dodawany do ciast, pieczywa, napojów owocowych i gazowanych, dżemów, jogurtów, sosów do sałatek, płatków śniadaniowych, gum do żucia, alkoholi, serków homogenizowanych, a także past do zębów.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Niestety acesulfan K, podobnie jak inne słodziki, może być szkodliwy dla naszego organizmu. Podczas jego produkcji stosuje się chlorek metylenu, który jest rakotwórczym rozpuszczalnikiem. Acesulfan K spożywany w nadmiarze może zaburzać pracę nerek i wątroby, powodować kłopoty ze wzrokiem, nadpobudliwość, bóle głowy oraz dolegliwości układu oddechowego. Zbyt duża ilość tego związku chemicznego w organizmie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy.
Wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach wykazały, że acesulfan K, może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Poza tym osoby cierpiące na fenyloketonurię powinny unikać stosowania tego środka. Kobiety spodziewające się potomstwa również nie mogą spożywać słodzika oznaczonego jako E950. Nie jest on polecany także diabetykom, gdyż podnosi poziom cukru we krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl